Κοκκινίλες κι εξανθήματα λόγω ζέστης και ιδρώτα: Τι μπορείτε να κάνετε – Τι συμβαίνει με τον ανεμιστήρα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εξάνθημα
Η δουλειά του δέρματος είναι να προστατεύει το εσωτερικό του σώματος από τον έξω κόσμο. Λειτουργεί ως προληπτικό φράγμα για ξένους οργανισμούς που προκαλούν μόλυνση, για χημικές ουσίες και υπεριώδες φως που πλήττουν το σώμα κ.α. Το δέρμα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον έλεγχο θερμοκρασίας του σώματος.

Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα ρίχνει την θερμοκρασία του είναι η εφίδρωση και η συνεπακόλουθη εξάτμιση του ιδρώτα. Ο ιδρώτας παράγεται σε ιδρωτοποιούς αδένες που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα (εκτός από μερικά μικρά σημεία όπως τα νύχια και το κανάλι του αυτιού).

Οι ιδρωτοποιοί αδένες βρίσκονται στο χόριο (βαθύ στρώμα του δέρματος) και ρυθμίζονται από τα κέντρα ελέγχου θερμοκρασίας στον εγκέφαλο. Ο ιδρώτας από τον αδένα φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος από έναν αγωγό.

Ένα εξάνθημα λόγω ζέστης συμβαίνει όταν οι αγωγοί αυτοί φράζουν και ο ιδρώτας δεν μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος. Αντ’ αυτού, παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος προκαλώντας ήπια φλεγμονή ή εξάνθημα.

Εξάνθημα λόγω ζέστης και ιδρώτα: Αιτίες

Δεν είναι σαφές το γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν συχνά εξανθήματα λόγω ζέστης και άλλοι όχι.

Οι αγωγοί του ιδρώτα μπορεί να μπλοκαριστούν εάν εμφανιστεί υπερβολική εφίδρωση οπότε και ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί από μια συγκεκριμένη περιοχή. Μερικά παραδείγματα για τον τρόπο εμφάνισης της απόφραξης των αγωγών αυτών είναι:

  • Οι τσακίσεις στο δέρμα όπως στον λαιμό, στην μασχάλη και στην βουβωνική χώρα. Ανάμεσα στις τσακίσεις δεν μπορεί να κυκλοφορήσει αέρας και αυτό αποτρέπει την εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Στενά ρούχα που αποτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Βαριές αλοιφές ή λοσιόν μπορούν να φράξουν τους αγωγούς του ιδρώτα.

Τα μωρά έχουν ανώριμους ιδρωτοποιούς αδένες, που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν αποτελεσματικά τον ιδρώτα που παράγουν. Μπορούν να αναπτύξουν εξάνθημα λόγω ζέστης εάν εκτίθενται σε ζεστό καιρό, είναι υπερβολικά ντυμένα, υπερβολικά τυλιγμένα, ή έχουν πυρετό.

Ένα θερμικό εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί και ως παρενέργεια σε ορισμένα φάρμακα (για παράδειγμα κλονιδίνη).

Εξάνθημα λόγω ζέστης: Συμπτώματα σε παιδιά και ενήλικες

Τα συνηθισμένα συμπτώματα εξανθήματος είναι τα κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα και μια αίσθηση φαγούρας στο δέρμα. Αυτά οφείλονται σε φλεγμονή των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος (την επιδερμίδα) και η φαγούρα είναι παρόμοια με την αίσθηση του ήπιου ηλιακού εγκαύματος.

Τα συμπτώματα του εξανθήματος είναι τα ίδια σε βρέφη και ενήλικες. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα βρέφος δεν μπορεί να παραπονεθεί για την αίσθηση του εξανθήματος, μπορεί να είναι ιδιότροπο.

Πώς μοιάζει το θερμικό εξάνθημα;

Η εμφάνιση του θερμικού εξανθήματος εξαρτάται από το πού εναποτίθεται ο υπερβολικός ιδρώτας στο δέρμα.

Μικρές φουσκάλες που μοιάζουν με μικρές “χάντρες” ιδρώτα, αν ο ιδρώτας έχει μπλοκαριστεί στα πιο επιφανειακά στρώματα του δέρματος. Αυτό ονομάζεται miliaria crystallina και δεν έχει άλλα συμπτώματα εκτός από αυτές τις «φυσαλίδες ιδρώτα».

Το κλασσικό θερμικό εξάνθημα (miliaria rubra) εμφανίζεται εάν ο ιδρώτας προκαλεί φλεγμονή στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Όπως κάθε άλλη φλεγμονή, η περιοχή γίνεται κόκκινη (rubra = κόκκινο) και οι “φυσαλίδες” ιδρώτα γίνονται ελαφρώς μεγαλύτερες. Επειδή οι αγωγοί ιδρώτα είναι μπλοκαρισμένοι και δεν απελευθερώνουν ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματος, η περιοχή είναι στεγνή και μπορεί να ερεθιστεί και να σας προκαλεί φαγούρα και πόνο.

Λιγότερο συχνά, μετά από επανειλημμένα επεισόδια θερμικών εξανθημάτων, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος (χόριο) και να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως miliaria profunda. Αυτό το εξάνθημα αποτελείται από μεγαλύτερα, σκληρότερα “σπυράκια” στην επιδερμίδα, που είναι πιο κοντά στο χρώμα του δέρματος. Ένα τέτοιο εξάνθημα ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά από σωματική άσκηση και δεν υπάρχει ορατός ιδρώτας στις πληγείσες περιοχές. Σπάνια, αυτός ο τύπος θερμικού εξανθήματος μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνος εάν συμβεί σε μεγάλες περιοχές του δέρματος. Η εκτεταμένη αδυναμία εφίδρωσης του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με την θερμότητα, όπως κράμπες, θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

Εξανθήματα λόγω ζέστης και ιδρώτα: Θεραπεία – αντιμετώπιση

Υπάρχουν οικιακές θεραπείες όπως κρέμες και σπρέι άνευ ιατρικής συνταγής. Υπάρχει και ιατρική θεραπεία που μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, εάν μολυνθούν οι αδένες του ιδρώτα.

Οικιακές θεραπείες για θερμικό εξάνθημα

Το θερμικό εξάνθημα υποχωρεί συχνά μόνο του όταν το δέρμα κρυώσει. Εάν επιμένει, η εφαρμογή λοσιόν καλαμίνης μπορεί να είναι χρήσιμη. Μερικοί γιατροί προτείνουν επίσης αλοιφές, ή σπρέι υδροκορτιζόνης άνευ ιατρικής συνταγής.

Ιατρική θεραπεία για εξανθήματα λόγω ζέστης και ιδρώτα

Το θερμικό εξάνθημα υποχωρεί από μόνο του όταν το δέρμα κρυώσει, αλλά κατά περιστάσεις, οι ιδρωτοποιοί αδένες μπορεί να μολυνθούν. Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν πόνο, αυξημένο πρήξιμο και ερυθρότητα (κοκκινίλες) που δεν υποχωρεί. Φλύκταινες μπορεί να σχηματιστούν στο σημείο του εξανθήματος. Αυτή η μόλυνση συμβαίνει επειδή βακτήρια έχουν εισβάλει στον αποκλεισμένο ιδρωτοποιό αδένα. Σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία. Το χρόνιο και επαναλαμβανόμενο θερμικό εξάνθημα μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από επαγγελματία υγείας ή δερματολόγο.

Εξανθήματα λόγω ζέστης και ιδρώτα: Μέτρα πρόληψης και αποφυγής

Η πρόληψη είναι η πιο σημαντική θεραπεία για τέτοια εξανθήματα. Επιτρέποντας στο δέρμα να εκτεθεί σε κυκλοφορούν αέρα, μειώνεται η πιθανότητα αποκλεισμού και φλεγμονής των ιδρωτοποιών αγωγών.

Άλλες στρατηγικές για την πρόληψη του θερμικού εξανθήματος:

  • Αποφύγετε την άσκηση όταν επικρατούν συνθήκες μεγάλης ζέστης και αυξημένης υγρασίας
  • Φορέστε χαλαρά ρούχα από υφάσματα “που αναπνέουν”, όπως τα βαμβακερά
  • Χρησιμοποιήστε κλιματισμό
  • Διατηρήστε το δέρμα καθαρό με συχνά ντους για να αποφευχθεί η απόφραξη των ιδρωτοποιών αδενών

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι ανεμιστήρες στην πρόληψη του θερμικού εξανθήματος;

Το να διατηρείτε το δέρμα δροσερό τις ζεστές μέρες είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο. Η κυκλοφορία του αέρα στον χώρο που βρίσκεστε (με ανεμιστήρα ή με άλλες μεθόδους) συνήθως βοηθά στην ψύξη του δέρματος.

Είναι σημαντικό να μετακινείτε τακτικά κατάκοιτα άτομα έτσι ώστε όλα τα μέρη του σώματός τους να εκτίθενται σε καθαρό αέρα.

Πηγή: https://www.medicinenet.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6 αρχές για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα σας από τον ιδρώτα

Τι παθαίνει το σώμα στις μεγάλες ζέστες: Ποιες ασθένειες “χτυπούν” λόγω καύσωνα

4 συμβουλές για να αναπνέετε καλύτερα στη ζέστη

Προσοχή: Τι σημαίνει αν ο ήλιος σας προκαλέσει φαγούρα και εξάνθημα