Κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και είδε ένα σκουλήκι να κουνιέται μέσα στο μάτι της! [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σκουλήκι
Η γυναίκα που βλέπετε έγινε ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που αποδείχτηκε ότι μολύνθηκε από ένα μικροσκοπικό είδος σκουληκιού, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι προσβάλλει μόνο βοοειδή.

Πρόκειται για σκουλήκι που μεταδίδεται από μύγες , οι οποίες τρέφονται από το υγρό μέρος του οφθαλμού!

Της βρήκαν συνολικά 14 σκουλήκια μέσα στο μάτι!

Το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ (CDC) αναφέρει ότι 14 ημιδιαφανείς παρασιτικοί σκώληκες του είδους Thelazia gulosa, μήκους κάτω από 1,27 εκ. αφαιρέθηκαν από το μάτι της 26χρονης γυναίκας σε διάστημα 20 ημερών. Στην συνέχεια τα συμπτώματά της υποχώρησαν. Το περιστατικό έγινε γνωστό πέρυσι.

Αυτό το σκουλήκι Thelazia είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε βοοειδή σε όλες τις βόρειες ΗΠΑ και τον νότιο Καναδά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Εάν το σκουλήκι παραμείνει στο μάτι ενός ατόμου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει ουλές στον κερατοειδή χιτώνα και ακόμη και τύφλωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι περιπτώσεις παρασιτικών λοιμώξεων από σκουλήκια των ματιών είναι σπάνιες στις ΗΠΑ και το σκουλήκι αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν του είδους Thelazia, που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν βρεθεί στον άνθρωπο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Richard Bradbury, ο οποίος συνεργάζεται με το Τμήμα Παρασιτικών Νοσημάτων και Ελονοσίας του CDC.

Τα πρώτα σημάδια

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η γυναίκα παρατήρησε ένα μικρό, ημιδιαφανές σκουλήκι στο αριστερό της μάτι μετά από έναν ερεθισμό που είχε εκεί. Οι συχνές υπαίθριες δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών την εξέθεσαν στην μόλυνση.

Προηγούμενες περιπτώσεις τέτοιων λοιμώξεων από σκουλήκια έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία και στις αγροτικές κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε ζώα και έχουν κακό επίπεδο διαβίωσης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το σκουλήκι ματιού προβάλλει πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών και ορισμένων άγριων σαρκοφάγων.

https://in.reuters.com