Κοινός παιδικός ιός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ουροδόχου κύστης!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Μια κοινή ιογενής λοίμωξη της παιδικής ηλικίας προκαλεί βλάβη στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, έδειξε μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γιορκ και με χρηματοδότηση από τη φιλανθρωπική οργάνωση York Against Cancer, χρησιμοποίησε εργαστηριακά αναπτυγμένα κύτταρα ανθρώπινης ουροδόχου κύστης, για να δείξει ότι ο ιός (που ονομάζεται BK polyomavirus) θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για βλάβες του DNA που παρατηρούνται σε όγκους της ουροδόχου κύστης.

Ο ιός ΒΚ μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους ως παιδιά και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Ο ιός μπορεί να παραμείνει κρυμμένος στους νεφρούς και να επανενεργοποιηθεί, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενήσει από παράγοντες, όπως ιατρικές θεραπείες και γήρας, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα αποκαλύπτει πώς η επανενεργοποίηση του ιού ΒΚ ενεργοποιεί τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα ένζυμα για να καταστρέψουν τον ιό. Αυτά τα αντι-ιικά ένζυμα (που ονομάζονται APOBECs) καταστρέφουν κατά λάθος το DNA των ανθρώπινων κυττάρων της ουροδόχου κύστης με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η νέα έρευνα προσφέρει νέες γνώσεις

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι το κάπνισμα. Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν το DNA από όγκους της ουροδόχου κύστης, δεν βρήκαν τα πρότυπα βλάβης του DNA που θα περίμεναν από τις καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Το DNA των όγκων της ουροδόχου κύστης φέρει στην πραγματικότητα βλάβη που έχει το χαρακτηριστικό πρότυπο των ενζύμων APOBEC.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Simon Baker, από το τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου του Γιορκ, είπε: “Τα ευρήματά μας αλλάζουν την κατανόησή μας για τα αίτια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Δείχνουν ότι οι λοιμώξεις από τον ιό ΒΚ αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, επειδή αναγκάζουν τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης να χρησιμοποιούν APOBEC, τα οποία βλάπτουν το DNA τους.

Η καθηγήτρια Jenny Southgate, διευθύντρια της Μονάδας Jack Birch στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, η οποία συμμετείχε επίσης στην έρευνα, είπε: “Αυτή η μελέτη φέρνει σημαντικές νέες γνώσεις για την κατανόηση των αιτιών του καρκίνου της ουροδόχου κύστης”.

Αιτιατική σύνδεση

Υπάρχουν περίπου 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, με τους ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού να επηρεάζονται δυσανάλογα από τη νόσο. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τον γενικό πληθυσμό, με μια μελέτη να δείχνει ότι μπορεί να είναι έως και 25 φορές πιο πιθανό.

Ο δρ. Simon Baker πρόσθεσε: “Αυτή η υποτροφία ανοίγει το δρόμο, ώστε οι ανακαλύψεις μας στο εργαστήριο να εφαρμοστούν προς όφελος των ασθενών. Το επόμενο βήμα για την έρευνά μας είναι να μελετήσουμε τις λοιμώξεις σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού, καθώς διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο της ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αυτή η έρευνα είναι κρίσιμης σημασίας για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατασταλμένοι, όπως οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, εμφανίζουν περισσότερους καρκίνους της ουροδόχου κύστης. Η έρευνά μας δεν θα πρέπει μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση της φροντίδας που προσφέρουμε σε αυτούς τους ασθενείς. Μπορεί επίσης να έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης στο μέλλον. Ζητούμε επίσης να εξεταστεί η ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον ιό BK, όπως αναπτύχθηκε το εμβόλιο για τον HPV, το οποίο έχει μειώσει επιτυχώς τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Oncogene.

Πηγή: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα και η εμμηνόπαυση

Ουρολοίμωξη: Αντιμετώπιση χωρίς αντιβιοτικά – Τι να κάνετε στο σπίτι

Ουρολοίμωξη: Πως μπορεί να γυρίσει σε σήψη. Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε