Κοινό αντιβιοτικό προστατεύει από την επικίνδυνη, πολυανθεκτική φυματίωση

  • Ρούλα Τσουλέα
φυματίωση
Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου σε παιδιά και ενήλικες.

Ένα αντιβιοτικό που λαμβάνεται με μορφή δισκίου επί έξι μήνες, μπορεί να προστατεύει σημαντικά από την πολυανθεκτική φυματίωση, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Το αντιβιοτικό είναι η λεβοφλοξασίνη (levofloxacin) και απεδείχθη αποτελεσματική σε παιδιά και ενήλικες. Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου σε παιδιά και ενήλικες, λένε επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).

Τα ευρήματα των δύο μελετών ανακοινώθηκαν στο 53ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγείας των Πνευμόνων της Union στο Παρίσι. Η μία μελέτη τιτλοφορείται TB-CHAMP και διεξήχθη σε πέντε ερευνητικά κέντρα της Νότιας Αφρικής. Τα κέντρα βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή επίπτωση φυματίωσης (κοινής και πολυανθεκτικής στα αντιβιοτικά).

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch σε 922 παιδιά και εφήβους. Όλα είχαν εκτεθεί σε ενήλικα με πολυανθεκτική φυματίωση στα σπίτια τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η λεβοφλοξασίνη μείωσε κατά 56% τον κίνδυνο μόλυνσης από την πολυανθεκτική φυματίωση. Στην πραγματικότητα, μετά από έναν χρόνο φυματίωση είχαν εκδηλώσει:

  • 5 παιδιά (το 1,1%) απ’ όσα είχαν πάρει λεβοφλοξασίνη
  • 12 παιδιά (το 2,6%) απ’ όσα είχαν πάρει μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο)

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το αντιβιοτικό ήταν ασφαλές για τα παιδιά. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν ήταν λιγοστές. Οι πόνοι στις αρθρώσεις και η τενοντίτιδα που παραδοσιακά αποτελούν λόγο ανησυχίας με το συγκεκριμένο αντιβιοτικό, ήταν πολύ σπάνιες στα παιδιά.

Η δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη τιτλοφορείται VQUIN και διεξήχθη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Διεξήχθη σε 10 επαρχίες του Βιετνάμ, εστιάζοντας κυρίως σε ενήλικες. Συνολικά συμμετείχαν 2.041 εθελοντές όλων των ηλικιών. Όλοι τους ζούσαν με ασθενή που διαγνώσθηκε με πολυανθεκτική φυματίωση.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η λήψη λεβοφλοξασίνης μείωνε τον κίνδυνο νοσήσεως κατά 45%.

Τα δεδομένα των δύο μελετών αναλύθηκαν συνδυαστικά από επιστήμονες του UCL. Η μετανάλυσή τους, όπως λέγεται αυτού του είδους η έρευνα, επιβεβαίωσε πως το αντιβιοτικό είναι εξίσου αποτελεσματικό στην πρόληψη της φυματίωσης σε παιδιά και ενήλικες.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι ασφαλές. Και αυτά τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της Union.

Μεγάλο πρόβλημα

Η φυματίωση που είναι ανθεκτική σε πολλαπλά αντιβιοτικά αποτελεί διεθνώς μεγάλο πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι ετησίως την εκδηλώνουν περίπου 500.000 άνθρωποι. Η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη και έχει υψηλό κόστος.

Η φυματίωση παραμένει κύρια αιτία θανάτου των παιδιών, ιδίως στις ηλικίες κάτω των 5 ετών. Μόνο το 10-15% των παιδιών με πολυανθεκτική φυματίωση διαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπεία, λένε οι ειδικοί του UCL. Αποτελούν έναν από τους πιο παραμελημένους πληθυσμούς παγκοσμίως.

Φωτογραφία: iStock