Κίνδυνος-θάνατος η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με τη ρύπανση, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
ρύπανση
Τι έδειξε η ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων εμφραγμάτων που καταγράφηκαν σε μια εξαετία.

Καθώς ο καύσωνας και οι φωτιές συνεχίζονται, οι ειδικοί συνιστούν να προσέξουμε την υγεία μας, ιδίως εάν ζούμε σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση. Και αυτό διότι ο κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος διπλασιάζεται όταν ένα άτομο εκτίθεται στο «κοκτέιλ» της ζέστης με τους ρύπους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Circulation. Η μελέτη έδειξε πως και το ακραίο ψύχος αυξάνει τον κίνδυνο για μοιραίο έμφραγμα, αλλά όχι τόσο πολύ.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση 202.678 θανάτων από έμφραγμα, που καταγράφηκαν την περίοδο 2015-2020 στην Κίνα. Οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η έκθεση στη ρύπανση επηρέαζαν τη συχνότητα των εμφραγμάτων. Οι ρύποι που συμπεριλήφθησαν στην ανάλυση ήταν τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5.

Τα σωματίδια αυτά είναι τόσο μικρά, ώστε εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες ή εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Εκεί προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα. Μακροπρόθεσμα σχετίζονται με:

  • Τον καρκίνο
  • Τα εγκεφαλικά επεισόδια
  • Τα εμφράγματα του μυοκαρδίου

Η μελέτη έδειξε πως ο συνδυασμός της ζέστης με τη ρύπανση συσχετιζόταν ισχυρά με τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες φάνηκε να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, όταν η ρύπανση υπερέβαινε τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ταυτοχρόνως είχε πολλή ζέστη επί 4 συνεχόμενες ημέρες, διπλασιαζόταν ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα.

Τα όρια ασφαλείας για τα ΡΜ2,5 είναι τα 37,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3).

Ωστόσο «πολλή ζέστη» δεν σημαίνει θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Όλες οι θερμοκρασίες από 28 έως 37 βαθμούς συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο. Σε αυτό το εύρος, ακόμα και δύο συνεχόμενες ημέρες ζέστης μαζί με τη ρύπανση ήταν αρκετές για να αυξηθούν κατά 18% οι πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα. Όταν, όμως, διαρκούσαν 4 ημέρες, οι πιθανότητες αυξάνονταν κατά 74%.

Αντίστοιχα, όταν έκανε κρύο (θερμοκρασίες από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου) και είχε ρύπανση, ο κίνδυνος για θανατηφόρο έμφραγμα αυξανόταν κατά 4%.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 2,8% των θανάτων από έμφραγμα μπορεί να αποδοθεί στον συνδυασμό της ρύπανσης με τις ακραίες θερμοκρασίες, ιδίως με τη ζέστη.

«Οι ακραίες θερμοκρασίες καθίστανται ολοένα συχνότερες. Οι καύσωνες είναι πιο παρατεταμένοι και έντονοι, και οι δυνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία δημιουργούν ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr.  Yuewei Liu, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Γκουανζού της Κίνας.

Φωτογραφία: iStock