Καινούρια φάρμακα από νέο υπουργό Υγείας!

  • Iatropedia
Με καθυστέρηση αρκετών μηνών αναμένεται να εκδοθεί τελικώς το νέο δελτίο τιμών για τα νέα φάρμακα που θα μπούνε στην ελληνική αγορά παίρνοντας τιμή πώλησης. Η καθυστέρηση, που φαίνεται να οφείλεται στο ρευστό πολιτικό σκηνικό αλλά και στην προσπάθεια να μην αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, άφησε εκτός ελληνικών φαρμακείων πολλά πρωτοπόρα σκευάσματα αλλά και νέα ελληνικά φάρμακα. Ποια είναι αυτά και γιατί οι αρμόδιοι περίμεναν να δώσουν τιμή μετά τις εκλογές;

Αρχικά η σκέψη ήταν να δοθεί τιμή μόνο σε 11 καινοτόμα φάρμακα που προορίζονταν για χρόνια και σοβαρά νοσήματα και είχαν φθάσει στη χώρα μας ήδη από το 2011. Όμως μετά από πιέσεις για να βγούνε τα νέα σκευάσματα στην αγορά, η λίστα με τα αιτήματα αυξάνονταν μέρα με την ημέρα και έφθασε τελικά στα 240 πρωτότυπα αλλά και σε άλλα 1300 γενόσημα.

Έτσι αποφασίσθηκε την τελευταία στιγμή να καθυστερήσει η έκδοση του νέου δελτίου τιμών προκειμένου να πάρει τη σχετική απόφαση η νέα κυβέρνηση με βάσει και την πολιτική για το φάρμακο που θα θελήσει να ακολουθήσει.

Όμως αξιοσημείωτο είναι πως ούτε και η καθυστέρηση στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών έσωσε την παρτίδα της αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης. Και αυτό διότι η δαπάνη έχει ξεφύγει σε σχέση τουλάχιστον με ότι είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Υπολογίζεται ότι μηνιαίως από 30 έως 50 εκατ. ευρώ είναι υψηλότερα τα ποσά που διατίθενται για φάρμακα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στο μνημόνιο.

Δήμητρα Ευθυμιάδου