Κάτω από 50 και με έμφραγμα; Αυτή η κίνηση είναι σωτήρια

  • Ρούλα Τσουλέα
έμφραγμα
Το πρόωρο έμφραγμα δεν χρειάζεται να κόψει χρόνια από τη ζωή. Μια απλή, αλλά δραστική κίνηση, μπορεί να μειώσει κατά 70% τις πιθανότητες θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μειώνει επίσης δραματικά τα νέα εμφράγματα.

Τον τρόπο για να ζήσουν πολλά και καλά χρόνια τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών που έχουν πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε πολυετή μελέτη με μερικές χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι το καλύτερο που έχουν να κάνουν. Και αυτό διότι χωρίς το κάπνισμα μπορούν να ζήσουν μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά.

«Τα ευρήματα αυτά είναι οριστικά. Για τους νεαρούς ενήλικες που παθαίνουν έμφραγμα, η διακοπή του καπνίσματος παρέχει σημαντικό όφελος στην επιβίωση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ron Blankstein, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Δυστυχώς, και στη δική μας μελέτη φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό των αναρρωσάντων ασθενών εξακολουθούν να καπνίζουν. Επομένως υπάρχει χώρος για σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα αυτό».

Σημαντική μείωση των θανάτων

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 2.072 άνδρες και γυναίκες, που είχαν πάθει έμφραγμα σε ηλικία 42 έως 48 ετών. Όλοι τους είχαν νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Οι 1.088 από τους ασθενείς ήσαν καπνιστές την εποχή που έπαθαν έμφραγμα. Για τους 910 από αυτούς οι ερευνητές συγκέντρωσαν πλήρη στοιχεία για τα επόμενα 11,2 χρόνια. Έτσι διαπίστωσαν πως έναν χρόνο αργότερα:

  • Οι 343 (ποσοστό περίπου 38%) είχαν διακόψει το κάπνισμα
  • Οι 567 (ποσοστό περίπου 62%) εξακολουθούσαν να καπνίζουν

Τα επόμενα 10 χρόνια, τα ποσοστά αυτά παρέμειναν σταθερά. Στο μεσοδιάστημα,  έχασαν τη ζωή τους:

  • Οι 75 από τους αναρρώσαντες που δεν διέκοψαν το κάπνισμα (ποσοστό 13%)
  • Οι 14 από τους αναρρώσαντες που είχαν διακόψει το κάπνισμα μέσα στον πρώτο χρόνο από το καρδιακό επεισόδιο (ποσοστό 4%).

Με άλλα λόγια, η διακοπή του καπνίσματος μείωσε κατά 70% τον κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη 11ετία από το έμφραγμα.

Λιγότερα νέα εμφράγματα

Το όφελος, όμως, ήταν ακόμα μεγαλύτερο όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από νέο έμφραγμα:

  • Από τους επίμονους καπνιστές που έχασαν τη ζωή τους, οι 30 πέθαναν από νέο έμφραγμα ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο.
  • Από τους αναρρώσαντες που είχαν διακόψει το κάπνισμα, μόλις 6 πέθαναν από τις ίδιες αιτίες

Επομένως, η διακοπή του καπνίσματος μείωσε κατά 80% τον κίνδυνο θανάτου από νέο έμφραγμα ή άλλο καρδιαγγειακό αίτιο.

«Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι σωτήρια για όσους παθαίνουν έμφραγμα σε νεαρή ηλικία», τόνισε ο Dr Blankstein. «Αντιθέτως, όσοι συνεχίζουν το κάπνισμα διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.