Καταπολεμούν την κατάθλιψη με ηλεκτροσόκ

  • Iatropedia
Τον τρόπο που το ηλεκτροσόκ δρα στον εγκέφαλο και χρησιμοποιείται σαν θεραπεία κατά των ψυχικών νόσων και της κατάθλιψης, προσπαθούν να κατανοήσουν οι επιστήμονες. Ήδη Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν ότι το ηλεκτροσόκ έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλο των ασθενών, σε ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα με τα φάρμακα.

“Αν με τα φάρμακα” λέει ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, δρ Ίαν Ράιντ, “το ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη, νιώσουν καλύτερα, με το ηλεκτροσόκ τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικότερα. Με τα φάρμακα το ποσοστό που καλυτερεύει, ανέρχεται στο 40%, και με το ηλεκτροσόκ ξεπερνάει το 75%.”

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής νευροαπεικόνισης (fMRI) για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εννέα ενηλίκων με σοβαρή κατάθλιψη, πριν και μετά την υποβολή τους σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Διαπίστωσαν ότι το ηλεκτροσόκ (που επισήμως λέγεται ''ηλεκτροσυσπαστική θεραπεία'') αυτό που κυρίως κάνει, είναι να αμβλύνει τις συνδέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των καταθλιπτικών ανθρώπων, συγκεκριμένα ανάμεσα σε αυτές που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση και το συναίσθημα, και σε αυτές που ελέγχουν τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν μια υπερβολική διασύνδεση μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου τους και το ηλεκτροσόκ μειώνει αυτές τις συνδέσεις, δρώντας θεραπευτικά με αυτό τον τρόπο.

Μολονότι φαίνεται απίθανο ότι οι σοβαρά καταθλιπτικοί άνθρωποι, που συχνά βρίσκονται σε λήθαργο, έχουν μια τέτοια εγκεφαλική υπερδραστηριότητα, αυτό όντως συμβαίνει και εξηγεί πιθανώς γιατί η προσοχή τους είναι στραμμένη στον εαυτό τους και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα εξωτερικά ερεθίσματα. Η υπερδιέγερση εστιάζεται κυρίως στον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και εκεί ακριβώς φάνηκε πως δρα το ηλεκτροσόκ, μειώνοντας τις υπέρμετρες εγκεφαλικές διασυνδέσεις. Όπως είπαν οι ερευνητές, το ηλεκτροσόκ είναι σαν να κατεβάζει τον ήχο ενός στερεοφωνικού που παίζει στη διαπασών.

Η συγκεκριμένη άκρως δραστική τεχνική έχει συναντήσει, όλα αυτά τα χρόνια, επικρίσεις από διάφορες πλευρές, κυρίως για τις πιθανές παρενέργειές της, όπως η απώλεια μνήμης και η σύγχυση. Σήμερα πλέον, το ηλεκτροσόκ χρησιμοποιείται σε ένα καταθλιπτικό ασθενή μόνο όταν δεν έχει υπάρξει θετική επίδραση από τα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα και από άλλες μορφές θεραπείας, όπως η ψυχοθεραπεία, ιδίως όταν οι ψυχίατροι αξιολογούν ότι υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή τους γύρω του.

Στο ηλεκτροσόκ οι γιατροί τοποθετούν ηλεκτρόδια στο κρανίο του ασθενούς, ο οποίος βρίσκεται σε αναισθησία, και διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό του. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται και στους δύο κροτάφους του κεφαλιού και όχι μόνο στον ένα, όμως έτσι αυξάνονται και οι πιθανές παρενέργειες. Τα παλαιότερα χρόνια, το ηλεκτροσόκ γινόταν χωρίς αναισθησία του ασθενούς και με ρεύμα μεγαλύτερης ισχύος. Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της θεραπείας με ηλεκτροσόκ.

Το ηλεκτροσόκ, που δυσφημίστηκε δεόντως στην ταινία του 1975 ''Στη φωλιά του κούκου'' με τον Τζακ Νίκολσον, χρησιμοποιείται εδώ και οκτώ δεκαετίες στην ψυχιατρική, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρως κατανοήσει με ποιό μηχανισμό αλλάζει τον εγκέφαλο και το νου των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη σχιζοφρένεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν