Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Αλλαγή στη χημειοθεραπεία μειώνει κατά 35% τους θανάτους

  • Ρούλα Τσουλέα
χημειοθεραπεία
Τι ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων σε μελέτη με 500 ασθενείς, που διήρκησε μία δεκαετία.

Την μεγαλύτερη πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών στη θεραπεία του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας έκαναν οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι με μία αλλαγή στη χημειοθεραπεία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκεται σε περίπου 700 γυναίκες ετησίως στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ακόμα και 30χρονες ασθενείς. Επιπλέον, σε ετήσια βάση χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του σχεδόν 280 γυναίκες, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τώρα, διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως η καλύτερη χρήση των φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται εναντίον του μπορεί να μειώσει κατά 35% τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Μπορεί επίσης να μειώσει κατ’ αντίστοιχο ποσοστό και τις πιθανότητες θανάτου.

Το εύρημα αφορά τις γυναίκες με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Από το 1999, η συνήθης θεραπεία γι’ αυτόν είναι η χημειο-ακτινοθεραπεία (CRT). Mε τον όρο αυτό περιγράφεται ο συνδυασμός της χημειοθεραπείας με την ακτινοθεραπεία.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής ειδικούς από το University College του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσαν πως αν χορηγηθεί κι άλλη χημειοθεραπεία, πριν από την χημειο-ακτινοθεραπεία, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες επιβιώσεως των ασθενών.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO 2023). Όπως είπαν οι ερευνητές, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας υποτροπιάζει σε ποσοστό έως και 30% των περιπτώσεων. Η  δε πενταετής επιβίωση από αυτόν, που σηματοδοτεί την ίαση, είναι περίπου 70%.

Η νέα μελέτη

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν μπορούν να βελτιώσουν τα ποσοστά αυτά. Έτσι, πραγματοποίησαν μελέτη σε 500 ασθενείς από Βρετανία, Μεξικό, Ινδία, Ιταλία και Βραζιλία. Όλες έπασχαν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο οποίος ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να φαίνεται χωρίς μικροσκόπιο. Ωστόσο δεν είχε ακόμα εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 46 ετών, ενώ οι επιστήμονες τις παρακολουθούσαν επί 10 χρόνια. Οι γυναίκες χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία λάμβανε την καθιερωμένη θεραπεία που συνίσταται σε:

  • Εξωτερική ακτινοθεραπεία και
  • Εβδομαδιαία χημειοθεραπεία με το φάρμακο σισπλατίνη και
  • Βραχυθεραπεία (ακτινοθεραπεία εκ των έσω)

Η δεύτερη ομάδα έκανε πρώτα έξι κύκλους χημειοθεραπείας, με τα φάρμακα καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη. Κάθε κύκλος γινόταν μία εβδομάδα μετά τον προηγούμενο. Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η εισαγωγική χημειοθεραπεία, οι ασθενείς υποβλήθηκαν και στην καθιερωμένη θεραπεία που προαναφέρθηκε.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά από 5 χρόνια βρισκόταν εν ζωή το 80% των ασθενών που είχαν κάνει και εισαγωγική χημειοθεραπεία. Επιπλέον, το 73% δεν είχαν υποτροπή του καρκίνου τους, ούτε η νόσος τους είχε εξαπλωθεί.

Στην ομάδα των ασθενών που έκαναν μόνο την καθιερωμένη θεραπεία, εν ζωή βρισκόταν το 72%. Το δε ποσοστό των ασθενών χωρίς υποτροπή ή μετάσταση της νόσου τους ήταν 64%.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βραχεία, πρόσθετη χημειοθεραπεία που χορηγείται αμέσως πριν την καθιερωμένη θεραπεία, μειώνει κατά 35% τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου ή θανάτου από αυτόν. Είναι η μεγαλύτερη βελτίωση στην έκβαση της νόσου των τελευταίων 20 ετών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mary McCormack, ομότιμη λέκτορας Ογκολογίας στο UCL.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επειδή τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στην εισαγωγική χημειοθεραπεία είναι ήδη εγκεκριμένα, θα είναι σχετικά γρήγορη η ευρεία εφαρμογή της μεθόδου.

Φωτογραφία: iStock