Καρκίνος του προστάτη: Νέο τεστ τον ανιχνεύει με ακρίβεια 94% – Καλύτερο από το τεστ αντιγόνου (PSA)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του προστάτη
Το νέο τεστ (PSE) συνδυάζει το παραδοσιακό τεστ αντιγόνου (PSA) με ένα επιγενετικό τεστ EpiSwitch.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο East Anglia (UEA) ανέπτυξαν μια νέα εξέτασης αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, η οποία έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τρέχουσες μεθόδους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η εξέταση αίματος EpiSwitch Screening Prostate (PSE) είναι 94% ακριβής, ξεπερνώντας το τεστ αίματος που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Ακρίβεια και ταχύτητα αποτελεσμάτων

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι το νέο τεστ επέδειξε σημαντικές δυνατότητες τόσο ως προς την ακρίβεια, όσο και ως προς την ταχύτητα των αποτελεσμάτων στον διαγνωστικό προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη.

Το νέο τεστ αναπτύχθηκε από την Oxford Biodynamics σε συνεργασία με το UEA, το Imperial College του Λονδίνου και το Imperial College NHS Trust.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες. Επί του παρόντος δεν υπάρχει ενιαία εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά οι εξετάσεις αίματος PSA είναι από τις πιο χρησιμοποιούμενες, μαζί με φυσικές εξετάσεις, μαγνητικές τομογραφίες και βιοψίες.

Ωστόσο, οι εξετάσεις αίματος PSA δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αναξιόπιστα.

Μόνο το 25% περίπου των ανδρών που υποβάλλονται σε βιοψία προστάτη λόγω αυξημένου επιπέδου PSA, λαμβάνει διάγνωση για καρκίνο του προστάτη.

Ως εκ τούτου, υπήρξε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα εξέταση αίματος με μεγαλύτερη ακρίβεια.

  • Καθ. Dmitry Pshezhetskiy, από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA

Πώς έγινε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα του UEA αξιολόγησε το νέο τεστ PSE, το οποίο συνδυάζει το παραδοσιακό τεστ PSA με ένα επιγενετικό τεστ EpiSwitch, σε μια πιλοτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 147 ασθενείς.

Συνέκριναν τα αποτελέσματά του με εκείνα του τυπικού τεστ PSA και διαπίστωσαν ότι το PSE ενισχύει σημαντικά τη συνολική ακρίβεια ανίχνευσης για τους άνδρες σε κίνδυνο.

Ο καθηγητής Pshezhetskiy είπε:

«Όταν δοκιμάστηκε στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου ανδρών με αυξημένο κίνδυνο, το τεστ PSE έδωσε μια ταχεία και ελάχιστα επεμβατική διάγνωση καρκίνου του προστάτη με εντυπωσιακή απόδοση. Αυτό υποδηλώνει πραγματικό όφελος τόσο για διαγνωστικούς όσο και για προληπτικούς σκοπούς».

Ο δρ. Jon Burrows, διευθύνων σύμβουλος της Oxford Biodynamics, δήλωσε:

“Υπάρχει σαφής ανάγκη στην καθημερινή κλινική πρακτική για μια εξέταση αίματος μεγάλης ακρίβειας που θα μπορεί να ελέγξει τους άνδρες για καρκίνο του προστάτη και να εντοπίσει με ακρίβεια αυτούς που κινδυνεύουν, ενώ θα περισώσει αυτούς που μέχρι τώρα υπόκεινται σε περιττές, δαπανηρές και επεμβατικές διαδικασίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Πηγή: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί η φυτική διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα – Απαντήσεις σε πράγματα που όλοι αναρωτιόμαστε

φωτό: iStock