Μπορεί η φυτική διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φυτική διατροφή
Θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή βοηθώντας παράλληλα να… σωθεί ο πλανήτης; Προσπαθήστε να γίνετε χορτοφάγος! Θα αποφύγετε να στηρίξετε μια βιομηχανία κτηνοτροφίας που εκπέμπει τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και τα τρόφιμα που τρώτε θα μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Η φυτική διατροφή συνδέεται επίσης με χαμηλότερους κινδύνους για ορισμένους καρκίνους. Τι γίνεται όμως με τον καρκίνο του προστάτη συγκεκριμένα;

Μέσα στο 2022, ερευνητές δημοσίευσαν αποτελέσματα από μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τις φυτικές δίαιτες και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκτός από τα πλεονεκτήματα για την καρδιαγγειακή υγεία και την ποιότητα ζωής, η φυτική διατροφή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα του καρκίνου του προστάτη.

Πώς η φυτική διατροφή βοηθάει ενάντια στον καρκίνο του προστάτη

Τα φυτά περιέχουν μια σειρά από αντικαρκινικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή, τανίνες και ρεσβερατρόλη. Από την άλλη πλευρά, το μαγείρεμα του κρέατος (ειδικά τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα) παράγει δύο τύπους καρκινογόνων:

  • ετεροκυκλικές αμίνες, που προκύπτουν κατά το ψήσιμο στο τηγάνι και
  • πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που παράγονται με ψήσιμο στη σχάρα ή στο μπάρμπεκιου

Οι ερευνητές πίσω από αυτή τη νέα ανασκόπηση ανέλυσαν 32 μελέτες που αξιολογούσαν πιθανές σχέσεις μεταξύ της φυτικής διατροφής και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Το ένα τρίτο των μελετών ήταν παρατηρητικές, πράγμα που σημαίνει ότι η έρευνα βασίστηκε σε προϋπάρχουσες πληροφορίες που περιέχονταν σε βάσεις δεδομένων και μητρώα υγείας. Οι υπόλοιπες μελέτες ήταν παρεμβατικές. Οι συμμετέχοντες σε εκείνες τις μελέτες ήταν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που είχαν παρακολουθηθεί με την πάροδο του χρόνου για να διαπιστωθεί εάν οι διατροφικές αλλαγές, η άσκηση, η διαχείριση του στρες και άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής θα οδηγούσαν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Γενικά, οι μελέτες στράφηκαν προς τα ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση φυτικών γευμάτων

Οι περισσότερες από τις μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν ότι οι φυτοφάγοι ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη σε χαμηλότερα ποσοστά από τους κρεατοφάγους. Και το 60% των παρεμβατικών μελετών έδειξε ότι τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) αυξήθηκαν πιο αργά στους φυτοφάγους σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Η αύξηση του PSA υποδηλώνει ότι ο καρκίνος του προστάτη επιδεινώνεται ή υποτροπιάζει σε άνδρες που έχουν ήδη λάβει θεραπεία για τη νόσο.

Τι λένε ειδικοί γι’ αυτά τα στοιχεία

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης ξεχώρισαν τα στοιχεία για το PSA, καθώς και τη βελτίωση της συνολικής υγείας και τις καθυστερημένες ανάγκες για πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μεταξύ των φυτοφάγων, για να υποστηρίξουν το συμπέρασμα ότι η φυτική διατροφή έχει προστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση, επισήμανε ο δρ. Stephen Freedland, ουρολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ολοκληρωμένης Έρευνας για τον Καρκίνο και τον Τρόπο Ζωής στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες.

Σε επακόλουθο άρθρο του τον περασμένο Οκτώβριο, ο δρ. Freedland και οι συνεργάτες του τόνισαν τις ελλείψεις στα υπάρχοντα δεδομένα. Για παράδειγμα, οι παρεμβατικές μελέτες που αναφέρονται στην πρόσφατη ανασκόπηση είναι μικρές (λιγότερα από 100 άτομα η κάθε μία), με παρακολούθηση που δεν διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο και τα στοιχεία παρατήρησης δεν είναι ομόφωνα, δεδομένου ότι ορισμένες μελέτες δεν εντόπισαν καμία συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και της φυτικής διατροφής, ενώ άλλες έδειξαν ανάμεικτα αποτελέσματα.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η έλλειψη συναίνεσης σχετικά με το τι συνιστά μια φυτική διατροφή.

Οι ορισμοί μπορεί να κυμαίνονται από ακραία vegan διατροφή έως ημι-χορτοφάγους ή κυρίως απλή φυτική διατροφή, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Πράγματι, μία από τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στην ανασκόπηση περιγράφηκε ως “αύξηση των φυτικών τροφίμων και των λιπαρών ψαριών και μείωση ή εξάλειψη της ζωικής πρωτεΐνης”.

“Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτόν τον τομέα είναι πιο αυστηρά σχεδιασμένες, καλά ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές”, λέει ο δρ. Freedland. “Πρέπει να διευθετήσουμε εάν η φυτική διατροφή είναι πραγματικά προστατευτική ή εάν οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν είναι απλώς πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους με άλλους τρόπους. Ασκούνται περισσότερο; Έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη; Ζουν σε μέρη με καλύτερη ποιότητα αέρα Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε».

Παρά αυτούς τους περιορισμούς, ο δρ. Freedland περιέγραψε τα στοιχεία που συσχετίζουν τη φυτική διατροφή με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ως ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά. Στο μεταξύ, συμβουλεύει ότι η καλύτερη στρατηγική για την μείωση του κινδύνου καρκίνου συνολικά είναι η αποφυγή της παχυσαρκίας.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι καλύτερες συνήθειες που προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα – Απαντήσεις σε πράγματα που όλοι αναρωτιόμαστε

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: 10 βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Προστάτης: Γιατί πρέπει όλοι οι άνδρες να κάνουν PSA. Σε ποια ηλικία να αρχίζει ο έλεγχος