Καρκίνος του προστάτη: Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αντιστρέφουν την αντοχή στα φάρμακα

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Κατόρθωσαν να την αντιστρέψουν σε έναν στους τέσσερις πάσχοντες από επιθετικό και ανθεκτικό καρκίνο.

Σημαντικό βήμα προόδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη έκανε διεθνής ομάδα επιστημόνων, που βρήκε τρόπο να αντιστρέφει την αντοχή που αναπτύσσει ο καρκίνος στα φάρμακα.

Οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο συχνά σταματούν να ανταποκρίνονται στις θεραπείες, επειδή οι όγκοι τους βρίσκουν τρόπο να «ξεγελούν» το ανοσοποιητικό και να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου και άλλα ερευνητικά κέντρα σε Βρετανία και Ελβετία, κατόρθωσαν να αντιστρέψουν αυτό τον μηχανισμό σε αρκετούς ασθενείς που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη. Το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν ή να πάψουν να αναπτύσσονται περαιτέρω οι όγκοι τους.

Η μέθοδος δεν απέδωσε σε όλους τους ασθενείς με αντοχή στα φάρμακα για τη νόσο. Βοήθησε όμως σημαντικό ποσοστό και αποτελεί το πρώτο βήμα προς εξεύρεση μιας λύσης και για τους υπόλοιπους.

Πως γίνονται ανθεκτικοί

Το όλο εγχείρημα περιγράφεται λεπτομερώς στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στόχευσαν ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού που λέγονται μυελοειδή λευκά αιμοσφαίρια.

Τα αιμοσφαίρια αυτά έλκουν οι καρκινικοί όγκοι στο εσωτερικό τους, για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να γίνουν ανθεκτικοί στα φάρμακα.

Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει πριν από χρόνια ότι οι ασθενείς με επιθετικό και ανθεκτικό στα φάρμακα καρκίνο του προστάτη είχαν πολύ υψηλά επίπεδα μυελοειδούς RNA στο αίμα τους.

Περαιτέρω έρευνες είχαν δείξει ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι καρκινικοί όγκοι προσέλκυαν μυελοειδή αιμοσφαίρια στο εσωτερικό τους.

Όταν βρίσκονται εντός των όγκων, τα αιμοσφαίρια πέφτουν σε αδράνεια και η λειτουργία τους αλλάζει. Μετατρέπονται σε «εργοστάσια» παραγωγής ορμονών, οι οποίες «τρέφουν» τους καρκινικούς όγκους. Ταυτοχρόνως, στέλνουν μηνύματα στον μυελό των οστών, όπου παράγονται τα μυελοειδή αιμοσφαίρια, για να στείλει κι άλλα στους όγκους.

Συνεχίζοντας τις έρευνές τους οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να διακόπτουν αυτή τη διαδικασία. Και τώρα, τον δοκίμασαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 21 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο προστάτη, οι οποίοι είχαν αναπτύξει αντοχή στην ορμονοθεραπεία.

Οι ερευνητές τούς χορήγησαν δύο φάρμακα. Το ένα είναι ερευνητικό (πειραματικό) και λέγεται  AZD5069. Το άλλο είναι η ορμονοθεραπεία ενζαλουταμίδη (enzaloytamide).

Το AZD5069 έχει σχεδιαστεί να εμποδίζει την «επιστράτευση» των μυελοειδών αιμοσφαιρίων από τους όγκους. Η ορμονοθεραπεία χορηγήθηκε για να καταστείλει τον καρκίνο.

Από τους 21 ασθενείς, οι πέντε (ποσοστό 24%) ανταποκρίθηκαν στην συνδυασμένη θεραπεία. Σε μερικούς από αυτούς οι όγκοι συρρικνώθηκαν κατά περισσότερο από 30%. Σε άλλους μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους.

Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης σημαντική μείωση στο PSA τους (ειδικό προστατικό αντιγόνο). Είναι μία πρωτεΐνη που συχνά εκκρίνουν τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της νόσου και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην αντικαρκινική θεραπεία.

Οι ασθενείς που έλαβαν τα δύο φάρμακα παρουσίασαν επίσης μείωση στα μυελοειδή αιμοσφαίρια στο αίμα τους. Οι βιοψίες τους έδειξαν επίσης πως είχαν μειωθεί τα επίπεδά τους και εντός των όγκων.

«Η έρευνα αυτή αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η στόχευση των μυελοειδών κυττάρων αντί των καρκινικών, μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους και να ωφελήσει τους ασθενείς», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Johann S. De Bono, καθηγητής Ερευνητικής Ιατρικής Καρκίνου στο ICR.

«Το εύρημα αυτό είναι συναρπαστικό και υποδηλώνει πως έχουμε στον ορίζοντα έναν εντελώς νέο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock