Καρκίνος του προστάτη: 88% πιθανότητες για Αλτσχάιμερ από διαδεδομένη θεραπεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του προστάτη
Μια κοινή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Ιατρικής Penn, μαζί με συναδέλφους τους στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δείχνει πώς μια σωτήρια θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στους άνδρες. Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν εκατομμύρια ιατρικά αρχεία πολλών ετών, προτού οι επιστήμονες φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα και προκαλέσουν σοκ στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Ήταν κουραστική δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν δραματικό για την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ Kevin Nead του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

“Σε αυτή την μελέτη, οι άνδρες που έλαβαν θεραπεία με αυξητική ορμόνη είχαν περίπου ένα 88% μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ”, δήλωσε ο δρ Nead.

Οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη συχνά υποβάλλονται σε ια θεραπεία που ονομάζεται Θεραπεία Στέρησης Ανδρογόνων, ή ΘΣΑ. Η θεραπεία αυτή μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που ο καρκίνος του προστάτη χρησιμοποιεί ως “καύσιμο” για να αναπτυχθεί περισσότερο.

“Η ορμονική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη ζωή σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη”, δήλωσε ο Δρ Nead.

Η έρευνα βρήκε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, οι οποίοι έκαναν ορμονική θεραπεία για περισσότερο από ένα χρόνο, είχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, σε βαθμό που ξεπερνούσε το διπλάσιο.

“Η τεστοστερόνη έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντική ορμόνη για την υγεία των νευρώνων (…) Οι νευρώνες απαρτίζουν τον εγκέφαλο και αν δεν διατηρούνται υγιείς τότε έχουμε αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ”, είπε ο δρ Nead.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που δείχνει μια σαφή σύνδεση με την τεστοστερόνη, η οποία είναι καλή για τον εγκέφαλο, αλλά κακή για τον προστάτη.

“Όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο, η μελέτη αυτή μας λέει ότι έχει τόσο κινδύνους, όσο και οφέλη”, σχολίασε ο δρ Nead.

Από την άλλη πλευρά, ειδικοί υποστηρίζουν ότι από την στιγμή που η ορμονοθεραπεία τυπικά χορηγείται σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι ασαφές εάν ο κίνδυνος της αυξημένης πιθανότητας Αλτσχάιμερ συνδέεται με τη θεραπεία, ή με τη σοβαρότητα της νόσου, ή με την ηλικία των ασθενών.

http://philadelphia.cbslocal.com