Αλτσχάιμερ: Τεράστια ανακάλυψη ανοίγει νέο δρόμο θεραπείας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλτσχάιμερ
Ένας νέος τύπος θεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ φαίνεται πως ανοίγει στον κοντινό ορίζοντα μετά από μια σημαντική ανακάλυψη ομάδας ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο που αυτή η εκφυλιστική εγκεφαλική νόσος του Αλτσχάιμερ καταστρέφει τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Vladimir Sytnyk, στην σχετική δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η απώλεια των συνάψεων αυτών. Πρόκειται για δομές που συνδέουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο. Ο δρ Sytnyk πρόσθεσε ότι οι συνάψεις αυτές απαιτούνται για όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου και ιδιαίτερα για την εκμάθηση και τη διαμόρφωση νέων αναμνήσεων. Με την πάροδο των ετών και την φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, αυτές οι εγκεφαλικές συνάψεις μειώνονται.

Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτή η απώλεια συνάψεων συμβαίνει πολύ νωρίς, όταν οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν μόνο ήπια γνωστική εξασθένηση, πολύ πριν η πλειοψηφία των νευρικών τους κυττάρων πεθάνει.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που συμβάλλει άμεσα σε αυτήν την απώλεια συνάψεων, μια ανακάλυψη που ελπίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ πρώιμη διάγνωση της νόσου και σε νέες θεραπείες.

Η ομάδα μελέτησε μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου που ονομάζεται “μόριο προσκόλλησης νευρικού κυττάρου 2” (neural cell adhesion molecule 2), ή NCAM2. Ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα συναπτικών NCAM2 στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως ιππόκαμπος ήταν πιο χαμηλά σε ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

http://www.financialexpress.com