Καρκίνος του πνεύμονα: Ασθενείς που δεν κάπνιζαν μιλούν για τα συμπτώματα τους

  • Γιάννα Σουλάκη
καρκίνος του πνεύμονα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν καπνίζουν, θεωρούν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα – υπ ' αριθμόν 1 θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες – αφορά μόνο στους καπνιστές. Κι όμως.

Τρεις γυναίκες, που δεν υπήρξαν ποτέ καπνίστριες, μιλούν για τα συμπτώματα που τις οδήγησαν, στη δύσκολη διάγνωση, που έχει το όνομα «καρκίνος του πνεύμονα».

Καρκίνος του πνεύμονα: Η Ashley Rivas μιλά για την περιπέτειά της

Η Ashley Rivas ήταν 26 ετών, όταν παρατήρησε ότι κουραζόταν ευκολότερα από το συνηθισμένο, κυρίως όταν έτρεχε. Μέσα σε λίγα χρόνια, η 26χρονη ακτινολόγος σε νοσοκομείο της πόλης Albuquerque στο Νέο Μεξικό, εμφάνισε έναν επίμονο βήχα και συριγμό, συμπτώματα τα οποία οι γιατροί που την εξέτασαν, απέδωσαν σε άσθμα. Ανάμεσα στα άλλα συμπτώματα που παρουσίαζε ήταν απώλεια βάρους και πυρετό, ενώ πέρασε και πνευμονία. Μετά από όλα αυτά η Αshley Rivas αποφάσισε να κάνει μια ακτινογραφία θώρακος. Ο καρκίνος ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενε να της συμβεί…

Η ακτινογραφία αποκάλυψε, λοιπόν, ένα μόρφωμα στο δεξιό πνεύμονα της, που αποδείχθηκε ότι ήταν κακοήθης όγκος. Η Ashley είχε φτάσει 32 ετών και δεν είχε καπνίσει ποτέ στη ζωή της. “Θέλω ο κόσμος να ξέρει ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να συμβεί στον καθένα”, λέει σήμερα.

Η Αshley Rivas στρατεύθηκε στον αγώνα της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και στην καμπάνια Lung Force, για να βοηθήσει κι αυτή από την πλευρά της, να διαδοθεί η πληροφορία ότι η νόσος δεν αφορά μόνο στους καπνιστές.

“Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των ατόμων με καρκίνο των πνευμόνων έχουν κάποια σχέση με τη χρήση καπνού”, λέει η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Andrea McKee, MD, και δ/ντρια του τμήματος ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στο Lahey Hospital Medical Center, στην Μασαχουσέτη. «Το 15% των ασθενών, όμως, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία σχέση με το κάπνισμα και όχι μόνο αυτό, είναι και άτομα νεαρής ηλικίας».

Στους άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου – εκτός από το κάπνισμα – περιλαμβάνονται: το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως ο αμίαντος, το αρσενικό, το ραδόνιο, αλλά ακόμα και το ντίζελ που εκπέμπεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, λέει η Dr.McKee. Ο καρκίνος του πνεύμονα, είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο προσβάλλει περισσότερες γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας, σε συνδυασμό.

Αν διαγνωστεί έγκαιρα, η ασθένεια είναι πράγματι ιάσιμη, λέει η Dr. McKee. Ευτυχώς η περίπτωση της Ashley Rivas ήταν η εξαίρεση. Ο όγκος της αφαιρέθηκε το 2013, και τώρα είναι υγιής.

Δυστυχώς, μόνο το 16% των περιπτώσεων του καρκίνου των πνευμόνων εντοπίζονται στο πρώτο στάδιο: “Συνήθως στο πρώτο στάδιο εμφανίζεται ένα οζίδιο 7-8 χιλιοστών, που εντοπίζεται στη μέση του πνεύμονα και δεν έχει καθόλου συμπτώματα”, λέει η Dr. McKee. Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται αργότερα, όταν ο όγκος έχει μεγαλώσει αρκετά κι είναι πλέον τόσο μεγάλος ,ώστε “πιέζει” τον αεραγωγό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αναπνευστικά προβλήματα”, εξηγεί η γιατρός.

Καρκίνος του πνεύμονα: Η Marlo Palacio είχε έναν … απλό βήχα

Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή της κοινωνικής λειτουργού από την Πασαντίνα της Καλιφόρνιας Marlo Palacio, η οποία κατάφερε τελικά να ξεπεράσει, την φοβερή περιπέτεια του καρκίνου του πνεύμονα. Λίγο πριν φύγει για διακοπές το καλοκαίρι του 2013, εμφάνισε έναν βήχα, που δεν είχε ποτέ παρόμοιο στο παρελθόν. “Αισθανόμουν σαν κάποιος να μου είχε φράξει την αναπνοή μου” περιγράφει η ίδια. Στην αρχή πίστεψε ότι είχε κολλήσει κάποιο μικρόβιο, από τον μικρό γιό της. Εξι εβδομάδες αργότερα, ο βήχας επέμενε. Οι γιατροί διέγνωσαν, ότι η κατά τα άλλα υγιής 39χρονη γυναίκα, έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 4.

Στο στάδιο 4, τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα – τα οποία εμφάνιζε και η Marlo Palacio – δηλαδή η πνευμονία και ο βήχας με αιμόπτυση, μπορεί να συνοδεύονται κι από προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος, όπως π.χ. πόνος στην πλάτη, στα οστά, πονοκέφαλοι, απώλεια βάρους, και σύγχυση, λέει η Dr. McKee . Αυτό συμβαίνει γιατί “όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί, επηρεάζει συνήθως κι άλλα συστήματα του οργανισμού, εκτός από τους πνεύμονες”, εξηγεί.

Μετά από αρκετές θεραπείες η Marlo Palacio εμφάνισε έναν νέο μεταστατικό όγκο. Η ίδια ωστόσο, δηλώνει σήμερα ότι είναι καλά, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά: “Νιώθω ότι είναι πολύ θετικό γεγονός στην περίπτωσή μου, το ότι αυτό που μου συμβαίνει είναι κάτι που μπορώ πολεμήσω”, λέει. “Εχω αποφασίσει ότι αυτή είναι μία δια βίου μάχη για να κρατήσω τον καρκίνο υπό έλεγχο”

Η Dr. McKee εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς όπως λέει, η διαρκώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και η αύξηση των προληπτικών ελέγχων θα μειώσει τις καθυστερημένες διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο και θα αυξήσεις τις έγκαιρες διαγνώσεις, σε στάδιο που ο καρκίνος θα μπορεί να ιαθεί.

Καρκίνος του πνεύμονα: Η Frida Orozco είχε πόνους στο θώρακα

Η Frida Orozco είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση. Διαγνώστηκε στο στάδιο 2 στα 20 χρόνια της, ενώ λίγους μήνες πριν είχε εμφανίσει έναν ξηρόβηχα. “Άρχισα να αισθάνομαι έναν πόνο κάθε φορά που έβηχα χαμηλά στον θώρακα, καθώς επίσης και στην αριστερή πλευρά του στήθους μου, κοντά στην κλείδα», λέει. Όταν η Frida Orozco ανέβασε πυρετό και εμφάνισε ζάλη και πονοκεφάλους επισκέφθηκε τα επείγοντα κι εκεί η ακτινογραφία αποκάλυψε μία σκοτεινή μάζα στον πνεύμονά της.

Σήμερα, η Frida λέει, ότι ευτυχώς η ασθένειά της είναι σε ύφεση εδώ και τρισήμιση χρόνια: “Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει ότι έχω περάσει όλη αυτήν την περιπέτεια, εκτός από τις ουλές στον θώρακά μου”, λέει.

Έτσι, λοιπόν, το ερώτημα είναι: Οταν εμφανίζουμε έναν περίεργο και επίμονο βήχα, πρέπει να πηγαίνουμε στον γιατρό; «Για να είστε ασφαλείς καλό θα ήταν, κάθε βήχας που έχετε απορία σε σχέση με το “από που προέρχεται” και εάν αυτός επιμένει για κάποιες εβδομάδες, να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας” λέει η Dr. McKee. «Ο βήχας δεν θα πρέπει να επιμένει περισσότερο από δύο ή τρεις εβδομάδες”, συμπληρώνει.

Αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας, ελέγξε το, προτρέπει η Ashley Rivas: “Ξέρετε το σώμα σας καλύτερα από τον καθένα”, λέει. «Ο πνευμονολόγος μου μου είπε, ότι αν δεν είχε εντοπιστεί ο καρκίνος μου όταν πήγα στο νοσοκομείο, θα είχα πεθάνει. Και γλίτωσα λόγω της επιμονής μου. Ηξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά”

Για να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του πνεύμονα, δείτε την καμπάνια του Lung Force της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Πληροφορίες από health.com και scienceallert.com