Καρκίνος του μαστού: Έγκαιρη “ανίχνευση” δια της αφής από γυναίκες με προβλήματα όρασης!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Ως παιδί, η 36χρονη Francia Papamija άρχισε προοδευτικά να χάσει την όρασή της λόγω αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Σήμερα “ζει στο σκοτάδι”, αλλά η δουλειά της σε μια κλινική στο Cali της Κολομβίας, όπου συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, γεμίζει την ψυχή της με φως.

Η Papamija είναι “ιατρός εξεταστής αφής” (medical tactile examiner – MTE), ένας ρόλος που δημιουργήθηκε ειδικά για γυναίκες που έχουν χάσει την όρασή τους και έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αφή τους.

Διαβάστε επισης: Καρκίνος του μαστού: Πώς γίνεται η αυτοεξέταση στον μαστό [vid, pics]

καρκίνος του μαστού

Η Francia Papamija εξετάζει μια επισκέπτρια στην κλινική, όπου εργάζεται

Καρκίνος του μαστού: Ανίχνευση δια της αφής

Σύμφωνα με τον δρ. Φρανκ Χόφμαν, έναν γυναικολόγο που δημιούργησε στην Γερμανία (και τρέχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εκεί) τον οργανισμό Discovering Hands για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες με προβλήματα όρασης μπορούν να ανιχνεύσουν δια της αφής περίπου 30% περισσότερες μεταβολές του ιστού σε σύγκριση με τους γιατρούς. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές, που εντοπίζουν, μπορεί να είναι ακόμα και 50% μικρότερες από εκείνες που συνήθως ανιχνεύονται από τους ιατρούς.

Η Papamija “εξετάζει” περίπου δέκα γυναίκες την ημέρα στο ιατρείο της σε κέντρο υγείας της La Rivera. Πιστεύει ότι είναι ευκολότερο γι’ αυτήν ως τυφλή γυναίκα να δημιουργήσει μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα με τις ασθενείς «επειδή αισθάνονται λιγότερο νευρικές για να μιλήσουν ανοιχτά για ευαίσθητα θέματα».

Χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά της, η Papamija ψηλαφίζει τους μαστούς, τις μασχάλες και τον λαιμό των γυναικών που την επισκέπτονται, κατά τη διάρκεια μιας 45λεπτης εξέτασης. Η τυφλή γυναίκα “καθοδηγείται” από πέντε συγκολλητικές λωρίδες που έχουν σήμανση σε γλώσσα μπράιγ (braille). Έτσι, κάθε φορά που εντοπίζει ένα ογκίδιο, μπορεί να αναφέρει στον γιατρό την ακριβή του θέση.

Αν ανιχνεύσει τυχόν θρόμβους, η Papamija κλείνει για την ασθενή ένα ραντεβού με τον γιατρό, καθώς φυσικά δεν κάνει η ίδια διάγνωση!

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος του μαστού: 9 συμπτώματα που ΔΕΝ είναι όγκος στο στήθος [vid]

Κανονικό επάγγελμα στην Κολομβία

Η Papamija είναι μια από τις τρεις γυναίκες που πάσχουν από προβλήματα όρασης και εργάζονται ως MTE σε διάφορα κέντρα υγείας στο Cali, στη βορειοανατολική Κολομβία, τα τελευταία δύο χρόνια. Η εκπαίδευση για να γίνει επαγγελματίας εξεταστής διαρκεί εννέα μήνες. Σήμερα είναι οι μοναδικές ΜΤΕ στην χώρα, όπου η εργασία τους υποστηρίζεται από την Development Bank της Λατινικής Αμερικής. Το Μεξικό ξεκίνησε πρόσφατα ένα παρόμοιο πρόγραμμα.

«Αυτές οι γυναίκες έχουν αυτό το… δώρο στα δάχτυλά τους. Εάν εκπαιδευτούν κατάλληλα, η αναπηρία τους μπορεί να γίνει ταλέντο και δύναμη για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους”, είπε ο δρ. Luis Alberto Olave, ο χειρουργός που συντονίζει το εν λόγω έργο. «Τα οζίδια είναι το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Όσο ταχύτερα τα εντοπίσουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και αυτό μπορεί να γίνει η διαφορά μεταξύ επιβίωσης και θανάτου”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Συμπτώματα του πιο ύπουλου καρκίνου στο στήθος [vids]

Καρκίνος του μαστού: Μια μάστιγα με αριθμούς που τρομάζουν

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2018, 627.000 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού! Στην Κολομβία διαγιγνώσκονται περισσότερα από 8.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Οι ειδικοί λένε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού αυξάνονται, επειδή σε πολλές περιπτώσεις, το πρόβλημα διαγιγνώσκεται πολύ καθυστερημένα.

«Τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού δεν είναι τόσο υψηλά όσο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά έχουμε ένα τεράστιο μειονέκτημα: αποτυγχάνουμε στην έγκαιρη ανίχνευση», λέει ο δρ. Olave, ο οποίος θέλει να διευρύνει το πρόγραμμα των MTE σε όλη τη χώρα.

Η προληπτική μαστογραφία εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη μέθοδο ανίχνευσης, αλλά είναι ακριβή και προσφέρεται μόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών, παρόλο που αυξάνονται οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις νεαρότερες γυναίκες.

«Οι εξαντλητικές εξετάσεις που εκτελούνται από αυτές τις τυφλές γυναίκες είναι διαθέσιμες σε όλες τις γυναίκες που έρχονται για τεστ Παπ και δεν αντικαθιστούν τις μαστογραφίες. Είναι μόνο συμπληρωματικές», είπε η Paubla Lucumi, επικεφαλής νοσηλεύτρια του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού στην κλινική της La Rivera. «Αν και πολλές γυναίκες έρχονται χωρίς κανένα σύμπτωμα, αυτές οι εξετάσεις εξυπηρετούν έναν χρήσιμο εκπαιδευτικό σκοπό, καθώς τα κορίτσια αρχίζουν να εξοικειώνονται και να μαθαίνουν για το πόσο σημαντική είναι η αυτο-εξέταση δια της τακτικής ψηλάφισης στον καρκίνο του μαστού», πρόσθεσε.

Αυτή η ιστορία είναι μέρος του έργου «A Light in Darkness», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας μέσω του προγράμματος επιχορήγησης για την Καινοτομία στην Ανάπτυξη.

Πηγή: https://www.theguardian.com