Καρκίνος του ήπατος: Το φύλο μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματα – Τι βρήκαν οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ο καρκίνος του ήπατος είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους άνδρες και οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ορμόνες του φύλου μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Σε δύο έρευνες ο καρκίνος του ήπατος συνδέεται άμεσα με το φύλο του ατόμου (εν προκειμένω του άνδρα).

Συγκεκριμένα, δύο μελέτες από το εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης έδειξαν, ότι η κορτιζόλη και η σεροτονίνη διαδραματίζουν βασικό ρόλο. Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που εμπλέκεται σε διάφορες διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της ανοσοαπόκρισης. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που ρυθμίζει το άγχος, την ψυχική ευεξία και τη διάθεση.

Οι ερευνητές θεώρησαν, ότι, επειδή ο καρκίνος του ήπατος είναι συχνότερος στους άνδρες από τις γυναίκες, μπορεί να εμπλέκονται οι αρσενικές ορμόνες. Έτσι, μελέτησαν καρκινικούς όγκους του ήπατος στο ψάρι “zebrafish” που είναι πολύ παρόμοιοι με τους όγκους του ανθρώπινου ήπατος.

Διαπίστωσαν ότι το αρσενικό zebrafish με καρκίνο του ήπατος παράγει περισσότερη κορτιζόλη από ό,τι συνηθίζεται. Αυτή η ορμόνη ενεργοποιεί δύο διαφορετικούς τύπους λευκών αιμοσφαιρίων (ουδετερόφιλα και μακροφάγα), τα οποία είναι γνωστό ότι οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής, παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο ήπαρ των αρσενικών, τα οποία είναι πιο επιρρεπή σε όγκους. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος.

Τα ευρήματα των μελετών επιβεβαιώθηκαν και σε δείγματα ανθρώπινης ηπατικής νόσου.

καρκίνος του ήπατος

Η εικόνα δείχνει την σχηματική εμφάνιση της (A) κορτιζόλης και (B) σεροτονίνης στην ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος στους άνδρες. Συντομεύσεις: TAM: Tumour-infiltrated macrophage (μακροφάγο που έχει προσβληθεί από όγκο), TAN: Tumour-infiltrated neutrophil (ουδετερόφιλο που έχει προσβληθεί από όγκο), HSCs: Hepatic stellate cells (ηπατικά κύτταρα)

“Οι τρέχουσες μελέτες υπογραμμίζουν τη σημασία ορισμένων ορμονών που δεν σχετίζονται με το φύλο στην ανάπτυξη ανδρικού καρκίνου του ήπατος και αυτό μπορεί να μας ωθήσει να έχουμε εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπευτικές στρατηγικές για την καταπολέμησή του”, δήλωσε ο δρ. Gong Zhiyuan, καθηγητής στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η έρευνα μπορεί να σχετίζεται και με άλλους τύπους καρκίνου, όπου παρατηρείται ανισορροπία στην συχνότητα εμφάνισής τους μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι δύο έρευνες δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά «Cancer Research» και «Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology».

http://www.express.co.uk

https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του ήπατος: Πόσοι καφέδες την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο στο μισό!

Καρκίνος στην χολή: Προσοχή στα πιο απλά συμπτώματα – Είναι «ύπουλος» καρκίνος

Προσοχή με το χοιρινό κρέας: Συνδέεται με καρκίνο και κίρρωση στο συκώτι – Τι πρέπει να ξέρετε

Πόνος στο συκώτι: Όλες οι πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς