Καρκίνος του εντέρου: Τα οφέλη της ανοσοθεραπείας συνεχίζονται για καιρό μετά το τέλος της

  • Ρούλα Τσουλέα
ανοσοθεραπεία
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τις πιθανότητες υποτροπής μετά τη διακοπή της ανοσοθεραπείας.

Πολλοί ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου που υποβάλλονται σε επιτυχημένη ανοσοθεραπεία, εξακολουθούν να αποκομίζουν οφέλη από αυτήν ακόμα και δύο χρόνια μετά την διακοπή της, αναφέρουν επιστήμονες από το Τέξας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 64 ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. Όλοι είχαν υποβληθεί σε επιτυχημένη ανοσοθεραπεία, με τα φάρμακα νιβολουμάμπη (nivolumab), πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab) ή ιπιλιμουμάμπη (ipilimumab).

Τα φάρμακα αυτά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, ώστε να επιτεθεί και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σχεδόν οι εννέα στους δέκα ασθενείς εξακολουθούσαν να μην έχουν ενδείξεις υποτροπής του καρκίνου τους δύο χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας.

«Το εύρημα αυτό πρέπει να καθησυχάσει τους ασθενείς που τους προτείνεται να διακόψουν την θεραπεία τους»,  δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Van Karlyle Morris,  αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερικής Ιατρικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Εάν γνωρίζουν ότι έχουν 88% πιθανότητες να μην υποτροπιάσουν χωρίς θεραπεία, νομίζω θα είναι πιο δεκτικοί στη σύσταση για διακοπή», εξήγησε.

Η ανοσοθεραπεία είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ογκολογίας. Δίνει ελπίδα για επιβίωση σε ογκολογικούς ασθενείς που έχουν μεταστατική νόσο. Οι όγκοι τους συχνά συρρικνώνονται ή σταθεροποιούνται στη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι, μπορεί οι γιατροί να προτείνουν διακοπή της θεραπείας.

Η προοπτική αυτή, όμως, συχνά τρομάζει τους ασθενείς. «Η ανοσοθεραπεία συχνά δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες», εξηγεί ο Dr. Morris. «Όταν όμως προτείνεις να διακόψεις τη θεραπεία σε ανθρώπους με σταδίου 4 καρκίνο που ξέρουν ότι έχουν μεταστάσεις, φοβούνται ότι θα υποτροπιάσει η ασθένειά τους εάν το κάνουν. Αρχίσαμε τη μελέτη μας για να δούμε με βεβαιότητα πόσο πιθανό είναι αυτό».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research Communications. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι ασθενείς τους είχαν υποβληθεί σε μεμονωμένη ή συνδυασμένη ανοσοθεραπεία. Όλοι τους είχαν ανταποκριθεί και έτσι μετά από 18 μήνες κατά μέσον όρο, διεκόπη η χορήγηση των φαρμάκων.

Στους 48 εξ αυτών η θεραπεία διεκόπη διότι φαινόταν ότι είχε σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου. Στους άλλους 16 επειδή είχαν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 98% στον έναν χρόνο από την διακοπή της θεραπείας. Στα 2 χρόνια από τη διακοπή, το 91% δεν είχαν εξέλιξη. Και στα 3 χρόνια χωρίς ανοσοθεραπεία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 84%.

Η έκβαση ήταν παρόμοια ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο είχαν διακόψει οι ασθενείς τη θεραπεία.

Για τους λιγοστούς ασθενείς που υποτροπίασαν, ο μοναδικός παράγοντας που ήταν κοινός ήταν ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους πνεύμονές τους. Αυτό το εύρημα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί η σημασία του, κατά τον Dr. Morris.

Επιστροφή στη θεραπεία

Τα καλά νέα είναι ότι οι επτά ασθενείς των οποίων οι όγκοι «αφυπνίσθηκαν» μετά τη διακοπή της θεραπείας, ανταποκρίθηκαν σε αυτήν όταν την ξανάρχισαν.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι δεν είχε σημασία το μοριακό προφίλ των όγκων που έφεραν οι ασθενείς. Ανεξαρτήτως αυτού, άπαξ και είχαν ανταποκριθεί στην ανοσοθεραπεία μπορούσαν να διακόψουν για λίγο έστω την λήψη της.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους είναι μικρή και διεξήχθη σε ένα ερευνητικό κέντρο, το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Andrerson στο Τέξας. Επομένως απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

Φωτογραφία: iStock