Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Σε ποια ηλικία “χτυπάει” συνήθως – Πρόγνωση ανά ηλικία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ξεκινά μέσα στα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Καθώς εξελίσσεται, μπορεί να εξαπλωθεί σε βαθύτερα στρώματα της ουροδόχου κύστης και ίσως σε κοντινούς λεμφαδένες και άλλους ιστούς. Στο 4% των περιπτώσεων, μπορεί να εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος.

Αν και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο κοινός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), η διάμεση ηλικία διάγνωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι τα 73 έτη.

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Συχνότητα διάγνωσης ανά ηλικία

Κάτω των 20 ετών

Αν και είναι μπορεί θεωρητικά να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι εξαιρετικά σπάνιος σε άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών. Το NCI αναφέρει ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελούσε το 0% όλων των νέων περιπτώσεων μεταξύ 2015 και 2019.

20 έως 34 ετών

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι σπάνιος αλλά πιθανός σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Σύμφωνα με το NCI, τα άτομα ηλικίας 20 έως 34 ετών αποτελούσαν το 0,5% των νέων κρουσμάτων μεταξύ 2015 και 2019.

35 έως 44 ετών

Όπως δείχνουν τα στοιχεία 2015-2019 από το NCI, ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία, με το 1,2% των νέων περιπτώσεων να αντιπροσωπεύεται από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

45 έως 54 ετών

Περίπου το 5,2% των νέων περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης που αναφέρθηκαν μεταξύ 2015 και 2019 από το NCI αποτελούνταν από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

55 έως 64 ετών

Όπως αποκαλύπτουν στοιχεία από το ίδιο χρονοδιάγραμμα, ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξήθηκε σημαντικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Υπολογίζεται ότι το 17,9% όλων των νέων περιπτώσεων ήταν ενήλικες ηλικίας 55 έως 64 ετών. Οι άνδρες είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν τέτοιον καρκίνο ειδικά μεταξύ 60 και 64 ετών.

65 έως 75 ετών

Ο επιπολασμός εδώ σχεδόν διπλασιάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 2015-2019, το 31,7% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης ήταν σε ενήλικες ηλικίας 65 έως 75 ετών.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Σύμφωνα με στοιχεία 2016-2018 που αναφέρθηκαν από την βρετανική Cancer Research UK, οι άνδρες έχουν 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σχέση με τις γυναίκες ηλικίας 70 έως 74 ετών.

75 έως 84 ετών

Αν και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εξακολουθεί να είναι πιο διαδεδομένος σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, το NCI σημείωσε μια μικρή πτώση στα πρόσφατα αναφερθέντα περιστατικά. Στα ίδια δεδομένα 2015-2019, οι ηλικίες 75 έως 84 ετών αποτελούσαν το 28,8% όλων των νέων διαγνώσεων. Συνολικά, ο εν λόγω είναι ο 4ος πιο κοινός τύπος καρκίνου στους άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας.

84 και άνω

Τα δεδομένα από το NCI υποδηλώνουν ένα ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, με τους ενήλικες άνω των 84 ετών να αποτελούν το 14,7% όλων των νέων περιπτώσεων μεταξύ 2015 και 2019.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι αρκετά ανιχνεύσιμος στα αρχικά του στάδια λόγω ορισμένων από τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν νωρίς. Αν και ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις, όπως μια ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για σωστή διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν γιατρό για βοήθεια:

  • αίμα στα ούρα, τα οποία έτσι μπορεί να έχουν πορτοκαλί, ροζ ή κοκκινωπό χρώμα (αυτό είναι το πιο κοινό πρώτο σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστης)
  • συχνοουρία
  • αίσθημα καύσου ή πόνο κατά την ούρηση
  • δυσκολία στην ούρηση
  • αυξημένη ανάγκη για ούρηση μέσα στη νύχτα

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Πρόγνωση ανά ηλικία

Ο εν λόγω καρκίνος έχει σχετικά υψηλό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης. Αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η ηλικία, το στάδιο της διάγνωσης και η συνολική υγεία του ασθενούς.

Για παράδειγμα, περίπου το 50% όλων των καρκίνων της ουροδόχου κύστης ανιχνεύονται κατά το στάδιο “in situ”, που σημαίνει ότι ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί έξω από το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτό μπορεί να σημαίνει έγκαιρη θεραπεία και καλύτερη πρόγνωση.

Σύμφωνα με το NCI, η διάμεση ηλικία θανάτου με αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι τα 79 έτη και δεν είναι τυπικά θανατηφόρος σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Την περίοδο 2016-2020, το συνολικό ποσοστό των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης ανά ηλικία είχε ως εξής:

  • Κάτω των 20 ετών: 0%
  • 20 έως 34 ετών: 0,1%
  • 35 έως 44 ετών: 0,4%
  • 45 έως 54 ετών: 2,5%
  • 55 έως 64 ετών: 10,7%
  • 65 έως 74 ετών: 22,5%
  • 75 έως 84 ετών: 31,6%
  • Άνω των 84 ετών: 32,1%

Επιπλέον, σε καρκίνο που έχει εξαπλωθεί (μεταστάσεις), το εκτιμώμενο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι 6%.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα και η εμμηνόπαυση

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα – Απαντήσεις σε πράγματα που όλοι αναρωτιόμαστε