Καρκίνος: Θα μπορούμε να «προβλέπουμε» αν θα κάνει μετάσταση [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος
Αν τα κύτταρα του καρκινικού όγκου δεν προσκολλώνται στον περιβάλλοντα ιστό του σώματος, τότε αυτό πιθανώς αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων σε άλλα όργανα.

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα βιοφυσική εξέταση, η οποία θα αποκαλύπτει κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος ο καρκίνος να εξαπλωθεί στο σώμα του ασθενούς.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος κοινός βιοδείκτης που να προειδοποιεί πως ένας όγκος είναι πιθανότερο να κάνει μεταστάσεις, σε σχέση με έναν άλλο. Αν όμως ήταν δυνατό να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο, τότε οι γιατροί θα μπορούν να ξεκινούν από το αρχικό κιόλας στάδιο μια πιο επιθετική θεραπεία σε όποιον τη χρειάζεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άνταμ Ένγκλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοφυσικής «Biophysical Journal», δημιούργησαν μια συσκευή που μετρά τη δύναμη προσκόλλησης των καρκινικών κυττάρων.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μικρότερη είναι η δύναμη προσκόλλησης των κυττάρων αυτών, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να «μεταναστεύσουν» σε άλλα σημεία του σώματος. Οι σχετικές μελέτες, που αφορούσαν κύτταρα καρκίνων του μαστού και του προστάτη, έδειξαν ότι τα κύτταρα των όγκων έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όσον αφορά τη δύναμη προσκόλλησής τους.

Θα ακολουθήσουν πειράματα σε ποντίκια, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική βιοφυσική μέθοδος πρόβλεψης της επιθετικότητας (μεταστατικότητας) των καρκίνων. Οι ερευνητές ανέφεραν όμως ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους απέχουν ακόμη αρκετά χρόνια.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μοναδικό βίντεο: Δείτε πώς κάνει μετάσταση ο καρκίνος