Καρκίνος: Πιο πιθανός για κάποια άτομα με πρόβλημα στα… δόντια – Τι διευκρινίζουν οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος
Η περιοδοντική νόσος - ή περιοδοντίτιδα- σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου στις γυναίκες, ιδίως σε εκείνες με μεγαλύτερη ηλικία που έχουν πλέον εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο αυξημένος κίνδυνος που εμφανίζει ο καρκίνος σε σχέση με αυτό το πρόβλημα στα δόντια αφορά τόσο τις καπνίστριες, όσο και τις μη καπνίστριες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Τζιν Γουακτάφσκι-Γουέντε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 66.000 γυναίκες ηλικίας 54 έως 86 ετών, από τις οποίες οι 7.150 εμφάνισαν κάποιον καρκίνο σε διάστημα οκταετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν ιστορικό περιοδοντικής νόσου, αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (τουλάχιστον τριπλάσιος για τις γυναίκες με περιοδοντίτιδα) αφορά τον επικίνδυνο καρκίνο του οισοφάγου, επειδή ο οισοφάγος βρίσκεται κοντά στο στόμα και μολύνεται πιο εύκολα από τα περιοδοντικά μικρόβια.

Σημαντικά αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος για τους καρκίνους των πνευμόνων, της χοληδόχου κύστης, του μαστού και για μελάνωμα του δέρματος, ιδίως για τις γυναίκες που καπνίζουν (με εξαίρεση το μελάνωμα).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι πλήρως κατανοητοί οι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί του στόματος μεταφέρονται από τα δόντια -μέσω της κυκλοφορίας του αίματος- στο υπόλοιπο σώμα, συμβάλλοντας πιθανώς σε καρκινογένεση.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του στόματος: Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα – Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Καρκίνος του στόματος: Χτυπάει ακόμα και πριν τα 30 – Τι να ξέρετε για την πρώιμη διάγνωση

Πολλαπλό μυέλωμα – Συμπτώματα: Ο ύπουλος καρκίνος που “τρώει” τα οστά [vid]

Καρκίνος: Δείτε πόσο πιθανός είναι ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας [πίνακες]