Καρκίνος παγκρέατος: Πως θα τον »χτυπήσετε»!

  • Iatropedia
Ο καρκίνος παγκρέατος είναι μια εξαιρετικά ύπολη πάθηση, η οποία στα αρχικά της στάδια δεν δίνει συμπτώματα. Όσο όμως εξαπλώνεται τόσο περισσότερο δύσκολη γίνεται η θεραπεία της. Πως η ακτινοθεραπεία συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Παναγιώτη Παντελάκου Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγου

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κακοήθων νοσημάτων του παγκρέατος. Αποτελεί χρήσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση των εξωκρινών καρκίνωμα ενώ η ανταπόκριση των νευροενδοκρινών νοσημάτων του παγκρεατος (PNET) είναι πτωχή.

Η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες καταστάσεις για την αντιμετώπιση των καρκίνων της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος:

Μετεγχειρητικά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία

Σε οριακά εξαιρέσιμους όγκους προεγχειρητικά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία

Σε ανεγχείρητη νόσο

Σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ακτινοβολίας για την επαύξηση της δόσης (dose-escalation) με ακτινοχειρουργική, διεγχειρητική ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία ή θεραπεία με πρωτόνια

Ανακουφιστικά για αντιμετώπιση του άλγους ή αποφρακτικών φαινομένων.

Η εξωτερική Ακτινοθεραπεία είναι ο τύπος της θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου. Αυτή η θεραπεία εστιάζει την ακτινοβολία από ένα μηχάνημα έξω από το σώμα. Συχνά, ειδικοί τύποι εξωτερικής ακτινοβολίας, όπως η τρισδιάστατη σύμμορφη θεραπεία με ακτινοβολία (3D-CRT) και η διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT) χρησιμοποιούνται με σκοπό την πιο σύμμορφη θεραπεία και τον περιορισμό της βλάβης των γύρω φυσιολογικών ιστών.

Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (Stereotactic Body Radiation Therapy- SBRT) χρησιμοποιεί ακτινοβολία με πολύ στοχευόμενο τρόπο ώστε να χορηγούνται πολύ υψηλές δόσεις ακτινοβολίας σε λίγες ακτινοθεραπευτικές συνεδρίες. Συνεχώς κερδίζει έδαφος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος καθώς φαίνεται να εξασφαλίζει ισάξιο τοπικό έλεγχο συγκριτικά με την κλασσική ακτινοθεραπεία με μειωμένες όμως τις προκαλούμενες παρενέργειες και προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή καθώς ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να χορηγηθεί προεγχειρητικά, μετεγχειρητικά, ως συμπληρωματική της κλασσικής ακτινοθεραπείας (για επαύξηση της δόσης καθώς ο καρκίνος του παγκρέατος απαιτεί υψηλές δόσεις ακτινοβολίας για την εκρίζωση του πράγμα ανέφικτο με τις κλασσικές τεχνικές) και τέλος για την ανακούφιση από τον πόνο.

Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος,

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

http://www.iatropoli.gr/gr/

http://www.actino-oncology.com/