Καρκίνος: Επιτυχία 100% ενάντια στο μελάνωμα έδειξε νέο εμβόλιο!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος
Ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα νέο εμβόλιο, το οποίο -σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπείες- μπορεί όχι μόνο να θεραπεύσει το επιθετικό μελάνωμα αλλά και να αποτρέψει την επανάληψή του.

Καρκίνος – εμβόλιο Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια συνεργάστηκαν πρόσφατα με εμπειρογνώμονες άλλων ιδρυμάτων για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που θα ήταν αποτελεσματικό κατά του μελανώματος (ένας τύπος καρκίνου του δέρματος) όταν χορηγείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Dale Boger, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον βραβευμένο με το βραβείο Νόμπελ, δρ. Bruce Beutler, “αυτή η συν-θεραπεία παρήγαγε μια ολοκληρωμένη απάντηση -θεραπευτική απάντηση- στη θεραπεία του μελανώματος”.

Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αναφέρονται λεπτομερώς στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει αν έχετε μια ελιά που “σας τρώει” – Πότε η φαγούρα είναι καρκίνος του δέρματος

Απόλυτα επιτυχημένη η πειραματική προσέγγιση

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις διαφορετικές επιλογές θεραπείας σε ποντίκια-πειραματόζωα με επιθετικό μελάνωμα. Όλα τα ποντίκια έλαβαν έναν τύπο ανοσοθεραπείας καρκίνου γνωστού ως anti-PD-L1, αλλά εκτός από αυτό, έλαβαν επίσης διαφορετικές παραλλαγές εμβολίων.

Ο καθηγητής Boger και οι συνεργάτες του χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις ομάδες:

  1. η πρώτη ομάδα είχε το εμβόλιο κατά του καρκίνου
  2. η δεύτερη ομάδα είχε το εμβόλιο συν ένα μόριο που ονομάζεται Diprovocim και
  3. η τρίτη ομάδα είχε το εμβόλιο κατά του καρκίνου και ένα άλλο επικουρικό: μια χημική ουσία γνωστή ως alum

Το Diprovocim είναι μια χημική που συμβάλλει στην θεραπεία ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Αυτή η ένωση είναι ιδιαίτερα “ελκυστική” για τους ερευνητές που αναπτύσσουν νέες θεραπείες, επειδή είναι εύκολο να την συνθέσουν και να την τροποποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε θεραπείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν το εμβόλιο συν το Diprovocim σε συνδυασμό με την θεραπεία με anti-PD-L1 είχαν 100% ποσοστό επιβίωσης σε 54 ημέρες.

Αντίθετα, τα ποντίκια που έλαβαν ανοσοθεραπεία συν το εμβόλιο μόνο δεν επιβίωσαν. Εκείνα που έλαβαν το anti-PD-L1 συν το εμβόλιο με alum είχαν ποσοστό επιβίωσης 25% εκατό κατά την ίδια περίοδο.

«Ήταν συναρπαστικό να βλέπουμε το εμβόλιο να λειτουργεί ταυτόχρονα με μια ανοσοθεραπεία καρκίνου, όπως το anti-PD-L1», αναφέρει ο καθηγητής Boger.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος – συμπτώματα: Μην αμελήσετε ποτέ αυτά τα πέντε “ανύποπτα” σημάδια [vid]

Μελάνωμα: Το εμβόλιο εμποδίζει επίσης την επανεμφάνιση του καρκίνου

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι ερευνητές ήταν ενθουσιασμένοι. Διότι το πειραματικό εμβόλιο επέδειξε και ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα: την προστασία του οργανισμού από την υποτροπή του καρκινικού όγκου.

«Όπως ένα εμβόλιο μπορεί να εκπαιδεύσει τον οργανισμό για να καταπολάει εξωτερικά παθογόνα, έτσι και αυτό το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε αυτού του τύπου τον καρκινικό όγκο», είπε ο καθηγητής Boger.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όταν προσπάθησαν να επανατοποθετήσουν όγκους μελανώματος στα ποντίκια της δεύτερης πειραματικής ομάδας, “δεν τα κατάφεραν”, ή όπως το θέτει ο καθηγητής Boger: «Τα πειραματόζωα ήταν ήδη εμβολιασμένα εναντίον του”!

Όταν διεξήγαγαν περισσότερα πειράματα στο εργαστήριο, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το Diprovocim ενισχύει την ανοσολογική απόκριση «παρακινώντας» το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει λευκοκύτταρα που διεισδύουν στον όγκο, έναν τύπο κυττάρων που επιτίθεται και εξαλείφει καρκινικούς όγκους.

Ο καθηγητής Boger και η ομάδα του σημειώνουν επίσης ότι το εμβόλιο συν το Diprovocim μπορούν να χορηγηθούν αρκετά εύκολα, καθώς δεν χρειάζεται να εγχυθούν με ένεση απευθείας στον κύριο όγκο καρκίνου, για να είναι αποτελεσματικά. Αντ’ αυτού, η ένεση μπορεί να χορηγηθεί ενδομυϊκά σε δύο δόσεις εντός 7 ημερών η πρώτη από την δεύτερη.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος – Μελάνωμα: Πώς θα το εντοπίσετε εγκαίρως στο δέρμα σας [pics]

Στο μέλλον, οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν να πειραματίζονται με αυτό το εμβόλιο και να επιβεβαιώσουν εάν θα είναι αποτελεσματικό, όταν παρέχεται παράλληλα με θεραπείες για άλλους τύπους καρκίνου.

Οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην πρόσφατη μελέτη διαχειρίζονται την Tollbridge Therapeutics, μια ιατρική ερευνητική εταιρεία που κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Diprovocim.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://www.medicalnewstoday.com