Καρδιακή προσβολή: Τα “σιωπηλά” συμπτώματα που είναι τα πιο θανατηφόρα ανέδειξε νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακή προσβολή
Πιθανότατα υποθέτετε ότι ξέρετε όλα τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής. Πιθανότατα φαντάζεστε ότι θα νιώσετε έντονο πόνο στο αριστερό σας χέρι και θα σφίξετε το στήθος σας με αγωνία, σωστά;

Στην πραγματικότητα, όμως, η καρδιακή προσβολή δεν είναι όπως αυτές που έχετε δει σε ταινίες ή στην τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν “σιωπηλές” καρδιακές προσβολές, όπου τα συμπτώματά τους δεν αναγνωρίζονται, επειδή δεν συμβαδίζουν με τον δραματικό τρόπο που τείνουμε να πιστεύουμε ότι συμβαίνει σε μία καρδιακή προσβολή.

Δυστυχώς, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μερικά από αυτά τα σιωπηλά συμπτώματα καρδιακής προσβολής είναι στην πραγματικότητα τα πιο θανατηφόρα.

Καρδιακή προσβολή: Τα άτυπα συμπτώματα είναι τα πιο θανατηφόρα

Για μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care, Δανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με κλήσεις που σχετίζονται με καρδιακή προσβολή σε ιατρικές γραμμές βοήθειας στη Δανία μεταξύ 2014 και 2018. Βρήκαν ότι περισσότερες από 8.330 καρδιακές προσβολές διαγνώστηκαν εντός 72 ωρών από την κλήση, αλλά υπήρχαν διαφορές ως προς τον τρόπο εξέλιξης του καρδιακού συμβάντος στους ασθενείς. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή με άτυπα συμπτώματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από εκείνους που είχαν καλέσει για πόνο στο στήθος.

Αυτά τα άτυπα συμπτώματα περιλάμβαναν:

  • αναπνευστικά προβλήματα
  • υπερβολική εξάντληση
  • κοιλιακό άλγος

Το ποσοστό αυτών που πέθαναν μετά από 30 ημέρες ήταν:

  • μόνο 4,3% για άτομα με πόνο στο στήθος
  • 15,6% για άτομα με άτυπα συμπτώματα

Καρδιακή προσβολή: Περίπου 1 στα 4 περιστατικά παρουσιάζουν άτυπα συμπτώματα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 24% των ασθενών με καρδιακή προσβολή εμφάνισαν άτυπα συμπτώματα, με τα αναπνευστικά προβλήματα να είναι τα πιο κοινά μεταξύ τους. Ωστόσο, ο πόνος στο στήθος ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα συνολικά στο 73%.

Ορισμένες ομάδες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Τα άτυπα συμπτώματα ήταν πιο συνηθισμένα μεταξύ των ηλικιωμένων, ιδίως των γυναικών», δήλωσε εκ των συγγραφέων της μελέτης και φοιτήτρια διδακτορικών σπουδών, Amalie Lykkemark Møller.

Τα άτομα με άτυπα συμπτώματα είναι λιγότερο πιθανό να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή και να λάβουν επείγουσα περίθαλψη

Τα αυξημένα επίπεδα θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με καρδιακή προσβολή με άτυπα συμπτώματα μπορεί να μην οφείλονται μόνο στο ότι αυτοί οι ίδιοι δεν συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με την μελέτη, εκείνοι με πόνο στο στήθος είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να λάβουν περίθαλψη έκτακτης ανάγκης επειδή κάλεσαν άμεσα σε σχέση με όσους δεν είχαν πόνο στο στήθος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 95% όσων κάλεσαν για πόνο στο στήθος έλαβαν βοήθεια μετά την κλήση τους, ενώ μόνο το 62% εκείνων που είχαν άτυπα συμπτώματα έλαβαν βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή με πόνο στο στήθος είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διακομιστούν με ασθενοφόρο σε σχέση με εκείνους με άλλα συμπτώματα», δήλωσε η Møller.

Πηγές: https://www.upi.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιακή προσβολή – Πρώτες βοήθειες: Τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε επιτόπου

Καρδιακή προσβολή σε υγιή άτομα: Ποιος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο

Καρδιακή προσβολή: Το πρώιμο σημάδι ενός εμφράγματος που λίγοι ξέρουν

Widow Maker: Η καρδιακή προσβολή που λένε ότι “δημιουργεί χήρες”!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν