Καρδιακή προσβολή – Πρώτες βοήθειες: Τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε επιτόπου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακή προσβολή
Μια καρδιακή προσβολή απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Παρακάτω θα δείτε τρία βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε άμεσα, από την στιγμή που εσείς ή κάποιο άλλο άτομο πάθει έμφραγμα.

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στην καρδιά σταματάει ξαφνικά, συνήθως εξαιτίας ενός θρόμβου αίματος που εμποδίζει την ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες.

Η έλλειψη αίματος προς την καρδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον καρδιακό μυ και να αποβεί μοιραία για την ζωή του ατόμου που παθαίνει έμφραγμα. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι εσείς, ή κάποιος άλλος παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς ( British Heart Foundation – BHF) τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα ναυτίας, ή έμετο και πόνο στα χέρια, στον αυχένα, στο σαγόνι, στην πλάτη, ή στο στομάχι. Επιπλέον, ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας είναι ένα άλλο βασικό σημάδι.

Δείτε, λοιπόν, τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε άμεσα αν εσείς ή κάποιος άλλος πάθει καρδιακή προσβολή:

1. Καλέστε το 166

Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 για ένα ασθενοφόρο.

Το BHF διαπίστωσε σε μια έρευνα ότι περίπου οι μισοί από τους επιζώντες καρδιακής προσβολής καθυστέρησαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματά τους για πάνω από μία ώρα.

Το να καλέσετε επιτόπου ιατρική βοήθεια μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε μια καρδιακή προσβολή.

Αφότου το κάνετε αυτό, καθίστε και ξεκουραστείτε, ενώ περιμένετε να φτάσει το ασθενοφόρο.

2. Πάρτε μια ασπιρίνη

Δεν πρέπει να σηκωθείτε και να ψάξετε για μια ασπιρίνη, καθώς αυτό μπορεί να ασκήσει περιττή πίεση στην καρδιά σας. Ωστόσο, εάν υπάρχει κάποιος άλλος στο σημείο, που μπορεί να σας βοηθήσει, ζητήστε του να σας φέρει ένα δισκίο ασπιρίνης (300mg) και μασήστε το, εκτός εάν έχετε διαγνωστεί με αλλεργία στην ασπιρίνη (παρακεταμόλη).

3. Εάν το άτομο έχει χάσει την αισθήσεις του, κάντε του τεχνητή αναπνοή

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, εάν είστε με ένα άτομο που έπαθε καρδιακή προσβολή και αυτός ή αυτή έχασε τις αισθήσεις του/της, μην ξεχάσετε να το αναφέρετε αυτό στο τηλέφωνο, όταν θα καλέσετε το 166.

Μια καρδιακή ανακοπή είναι ελαφρώς διαφορετική από μια καρδιακή προσβολή, καθώς συμβαίνει όταν η καρδιά σταματήσει να χτυπάει.

Το άτομο που θα σας μιλήσει από το 166 μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει οδηγίες για να κάνετε στον/στην ασθενή τεχνητή αναπνοή (καρδιοπνευμονική ανάνηψη).

Αν δεν γνωρίζετε από πρώτες βοήθειες, θα σας δοθούν οδηγίες για να κάνετε θωρακικές συμπιέσεις.

Πηγή: http://www.express.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιακή προσβολή: Αυτό είναι το σύμπτωμα-κλειδί που ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος

«Σιωπηλή» καρδιακή προσβολή: Προσοχή στα συμπτώματα – Πώς θα τα αναγνωρίσετε