Καρδιά: Τρία απλά μέτρα μπορούν να σώσουν 94 εκατομμύρια ζωές

  • Ρούλα Τσουλέα
καρδιά υπέρταση αλάτι
Εκατομμύρια ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο αν τρώγαμε λιγότερο αλάτι και τρανς λιπαρά, και ρυθμίζαμε καλύτερα την πίεσή μας.

Η ευρεία εφαρμογή τριών σχετικά απλών μέτρων θα μπορούσε να σώσει τη ζωή περισσότερων από 94 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Δίχως αυτά τα μέτρα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα πεθάνουν πρόωρα από προβλήματα με την καρδιά τους.

Τα μέτρα είναι η εντατική θεραπεία για την υπέρταση, η μείωση στο αλάτι που καταναλώνουμε και η εξάλειψη των τρανς λιπαρών οξέων.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα μπορούσε να σώσει 94,2 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο τα προσεχή 25 χρόνια.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι:

  • Αν το 70% των ασθενών με υπέρταση ρύθμιζαν την πίεσή τους, θα αποτρέπονταν παγκοσμίως 39,4 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από καρδιά.
  • Αν μειωνόταν το αλάτι κατά 30%, θα σώζονταν άλλες 40 εκατομμύρια ζωές
  • Αν εξαλείφονταν τα τρανς λιπαρά από την παγκόσμια διατροφή, θα αποτρέπονταν 14,8 εκατομμύρια θάνατοι.

«Αναρωτηθήκαμε που πρέπει να εστιάσει η ανθρωπότητα τις προσπάθειές της, ώστε να αποκομίσει το μέγιστο όφελος στην πρόωρη θνησιμότητα από παθήσεις της καρδιάς», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Goodarz Danaei, αναπληρωτής καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο συνδυασμός αυτών των τριών παρεμβάσεων είναι ο πιο εφικτός και αποδοτικός».

Ο Dr Danaei και άλλοι ερευνητές είναι μέλη του διεθνούς οργανισμού Resolve To Save Lives. Σκοπός του οργανισμού αυτού είναι να σώσει τις προσεχείς δεκαετίες 100 εκατομμύρια ζωές από παθήσεις που αφορούν την καρδιά.

Βήματα προόδου σε αρκετές χώρες

Οι ερευνητές βάσισαν τις εκτιμήσεις τους σε αναλύσεις παγκόσμιων δεδομένων από πολλές μελέτες. Συνυπολόγισαν επίσης στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρουν, ήδη κάποιες χώρες κάνουν σημαντικά βήματα προόδου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Ο Καναδάς έχει ήδη επιτύχει ποσοστό 70% στον έλεγχο της υπέρτασης.
  • Στη Βρετανία ελήφθησαν μέτρα που οδήγησαν σε μείωση κατά 15% της κατανάλωσης άλατος την περίοδο 2003-2011.
  • Η Δανία βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξάλειψη των τρανς λιπαρών από τη διατροφή των πολιτών της, με νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2004.
  • Στις ΗΠΑ και στον Καναδά απαγορεύθηκαν προσφάτως τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα.

Πόσοι έχουν υπέρταση

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2014 περίπου 1 δισεκατομμύριο ενήλικες σε όλο τον κόσμο έπασχαν από υπέρταση. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο περίπου 22% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ειδικά στην Ευρώπη πάσχει από υπέρταση το 30-45% του πληθυσμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην υπέρταση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 12,8% όλων των θανάτων.

Η υπέρταση αποτελεί κύρια αιτία για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Άλλες επιπλοκές της είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η περιφερειακή αγγειοπάθεια, η νεφροπάθεια και σοβαρά προβλήματα στην όραση.

Το πολύ αλάτι συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη υπέρτασης. Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 2.300 mg νάτριο (ή 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ημέρα. Η μέση κατανάλωσή του στη χώρα μας, όμως, και αλλού είναι πολλαπλάσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν