Καρδιά: Πέντε νούμερα που είναι απαραίτητο να ξέρετε και να παρακολουθείτε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Η προσπάθεια για καλύτερη υγεία της καρδιάς μπορεί να περιγραφεί και ως ένα “παιχνίδι αριθμών”.

Το να γνωρίζετε μερικές βασικές μετρήσεις για την καρδιά είναι σημαντικό. Θα έχετε μια αρκετά ακριβή εικόνα της τρέχουσας καρδιακής σας φυσικής κατάστασης.

Θα σας δώσει επίσης διαρκή κίνητρα για να διατηρήσετε τις καλές μετρήσεις και να βελτιώσετε τις λιγότερο καλές.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί εμπίπτουν σε μια διαρκή κλίμακα”, λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, δρ. Michael Blaha. “Δεν αρκεί να πείτε ότι έχετε υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας εξετάζει πόσο υψηλή ή πόσο χαμηλή”.

Καρδιά: Πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να παρακολουθείτε για να γνωρίζετε τους αριθμούς σας

Πόσα βήματα κάνετε την ημέρα

Η καθημερινή κίνηση βελτιώνει κάθε άλλο μέτρο για την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο ασθένειας, λέει ο δρ. Blaha. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί προτρέπουν να περπατάμε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα (σχεδόν 8 χλμ). Ένας άλλος εμπειρικός κανόνας είναι η άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα.

Αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) δεν έχει έντονα συμπτώματα. Μπορεί να εντοπιστεί μόνο με μέτρηση. Η βαθμολογία 120/80 (μεγάλη/μικρή πίεση αίματος) είναι η βέλτιστη. Αλλά και μια μέτρηση 140/90 είναι φυσιολογική για τους περισσότερους. Οι υψηλότερες μετρήσεις σημαίνουν ότι οι αρτηρίες δεν ανταποκρίνονται σωστά στη δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών (αρτηριακή πίεση), αυξάνοντας άμεσα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Η μη HDL (καλή) χοληστερόλη

Αυτή είναι η ένδειξη της συνολικής σας χοληστερόλης μείον την “καλή” χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, ή HDL), ένα μέτρο των λιπών στο αίμα που μπορεί να στενέψει και να φράξει τις αρτηρίες στην καρδιά. Όσο χαμηλότερη είναι η μέτρηση, τόσο το καλύτερο. Στοχεύστε σε βαθμολογία χαμηλότερη από 130 mg/dL ή, εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου, χαμηλότερη από 70–100 mg/dL.

Σάκχαρο

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, που βλάπτει τις αρτηρίες. Μάλιστα, ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 είναι από τους πιο επιβλαβείς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πόσες ώρες κοιμάστε τη νύχτα

Αν και δεν υπάρχει μια “σωστή” απάντηση για όλους, το να κοιμάστε με συνέπεια όσες ώρες σας ξεκουράζουν πραγματικά, βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, λέει ο δρ. Blaha. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι περισσότεροι πρέπει να κοιμούνται 6-8 ώρες τη νύχτα.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά 26% αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιά αν έχετε αυτήν την πολύ κοινή ανεπάρκεια: Τι συμπτώματα έχει

Σαφώς λιγότερα καρδιακά επεισόδια όσοι παίρνουν αρκετή από αυτήν τη βιταμίνη: Σε ποιες τροφές υπάρχει

Πιθανό σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας αν προσέξετε αυτό την στιγμή που βήχετε

Ποιο γνωστό είδος συμπληρώματος διατροφής συνδέθηκε με κολπική μαρμαρυγή στην καρδιά: Προσοχή αν το παίρνετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν