Πιθανό σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας αν προσέξετε αυτό την στιγμή που βήχετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακή ανεπάρκεια
Σίγουρα γνωρίζετε ότι ένα ξαφνικό καρδιακό επεισόδιο μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνο για την ζωή σας. Αλλά ίσως να μην γνωρίζετε τους κινδύνους ενός βραδύτερα αναπτυσσόμενου καρδιακού κινδύνου: αυτόν της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα αρκετά αποτελεσματικά, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

Αν και η καρδιακή ανεπάρκεια δεν σημαίνει ότι η καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί, εντούτοις μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ σοβαρή ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Γι’ αυτό είναι άκρως σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, ειδικά εκείνων που πολύ συχνά συγχέονται με κάτι άλλο.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πιθανό σημάδια ο μακράς διάρκειας βήχας που παράγει ροζ βλέννα

Ο βήχας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα. Βοηθάει να καθαρίσουν οι πνεύμονες και οι αεραγωγοί από ξένα σωματίδια. Αν και είναι φυσιολογικό να βήχετε όταν κάτι σας ερεθίζει, ο βήχας συνήθως υποχωρεί όταν εξαφανιστεί αυτός ο παράγοντας. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ο επίμονος βήχας θεωρείται πιο ανησυχητικός: συχνά υποδεικνύει άλλες υποκείμενες αιτίες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (American Heart Association, ή AHA), η υποκείμενη αιτία για έναν παρατεταμένο βήχα που παράγει βλέννα με λευκή ή ροζ απόχρωση μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό είναι γνωστό ως «καρδιακός βήχας» και μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια, ή συριγμό.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς η καρδιά γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, το αίμα μπορεί να επανέλθει στις πνευμονικές φλέβες (τα αγγεία που φέρνουν αίμα από τους πνεύμονες στην καρδιά) επιτρέποντας τη διαρροή υγρού στους πνεύμονες.

Ο επίμονος βήχας συχνά διαγιγνώσκεται ως αναπνευστικό πρόβλημα

Συνήθως, ένας βήχας που δεν σταματάει είναι αποτέλεσμα άσθματος, ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Ωστόσο, ακόμη και με αυτές τις ασθένειες, ο βήχας ελαχιστοποιείται, όταν η φλεγμονή στους πνεύμονες διατηρείται υπό έλεγχο.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν ο βήχας σας επιμένει μετά τη θεραπεία (ακόμη και αν έχετε διαγνωστεί με αναπνευστική πάθηση) θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για καρδιακή ανεπάρκεια.

«Έχω συναντήσει ασθενείς που, ενώ είχαν καρδιακή ανεπάρκεια, αρχικά διαγνώστηκαν με αναπνευστικό πρόβλημα», εξηγεί η ειδικός στην καρδιακή ανεπάρκεια δρ. Miriam Jacob, και προσθέτει: “Με την πάροδο του χρόνου, όταν τα συμπτώματά τους δεν βελτιώθηκαν με την κατάλληλη θεραπεία, αναλογιστήκαμε την καρδιακή ανεπάρκεια ως πιθανή αιτία”.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Εάν παρατηρήσετε έστω και ένα άλλο σύμπτωμα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας

Τα σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι διφορούμενα, επειδή συχνά συνδέονται με μια σειρά άλλων ασθενειών. Από μόνο του, οποιοδήποτε σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να μην αποτελεί λόγο συναγερμού. Αλλά εάν έχετε περισσότερα από ένα από αυτά τα συμπτώματα, ακόμη και αν δεν έχετε διαγνωστεί με καρδιακά προβλήματα, είναι σώφρον να τα αναφέρετε στον γιατρό σας και να ζητήστε αξιολόγηση της καρδιάς σας, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Μερικά από τα άλλα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας είναι:

  • δύσπνοια
  • συριγμός
  • πρήξιμο, ή κατακράτηση υγρών
  • κόπωση
  • απώλεια όρεξης
  • ναυτία
  • σύγχυση
  • αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Ποτέ μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε τον βήχα σας στο σπίτι εάν υποψιάζεστε ότι έχετε καρδιακή ανεπάρκεια

Η απόπειρα θεραπείας του καρδιακού βήχα στο σπίτι με ένα αντιβηχικό φάρμακο, που το προμηθευόμαστε χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια.

«Τα ενεργά συστατικά σε ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, όπως η ψευδοεφεδρίνη (pseudoephedrine) και η τριπρολιδίνη (triprolidine) μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών. Και οι δύο αυτές παρενέργειες μπορούν να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια«, λέει ο δρ. Richard N. Fogoros, συνταξιούχος καρδιολόγος.

Αντ’ αυτού, συνεχίστε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα για την καρδιά, που σας έχουν συνταγογραφηθεί, και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για άμεση αξιολόγηση.

Πηγές: https://www.heart.org, https://health.clevelandclinic.org, https://www.verywellhealth.com, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο γνωστό είδος συμπληρώματος διατροφής συνδέθηκε με κολπική μαρμαρυγή στην καρδιά: Προσοχή αν το παίρνετε

Αορτική παλινδρόμηση: Πρόβλημα καρδιάς που μπορεί να φανεί και στα μάτια – Τι θα… δείτε να συμβαίνει

Σιωπηλή καρδιακή προσβολή: Αυτά τα μικρά συμπτώματα θέλουν μεγάλη προσοχή

Οι στατίνες βοηθούν την καρδιά αλλά ίσως επιδεινώνουν άλλη πολύ σοβαρή πάθηση