Καρδιά: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την ανάγκη για αγγειοπλαστική

  • Ρούλα Τσουλέα
αγγειοπλαστική
Τις μέρες με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιολογικά επεισόδια που θα χρειαστούν αντιμετώπιση με αγγειοπλαστική, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν σχετίζεται μόνο με επιβάρυνση της καρδιολογικής υγείας. Μπορεί να αυξάνει και τα καρδιολογικά επεισόδια που αντιμετωπίζονται με αγγειοπλαστική, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Επιστήμονες από την Πολωνία ανακάλυψαν πως οι μέρες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνοδεύονται από αύξηση στις αγγειοπλαστικές, με ή χωρίς τοποθέτηση stent. Αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές τον χειμώνα, όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εντονότερη.

Η αγγειοπλαστική είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που γίνεται για τη διάνοιξη των αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 16.000 καρδιοπαθείς. Οι 5.600 από αυτούς ζούσαν σε έξι πόλεις της Πολωνίας με σχετικά χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι υπόλοιποι ζούσαν σε πέντε πόλεις με μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης.

Όλοι οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει κάποια στιγμή πόνο στο στήθος (ασταθή στηθάγχη) ή είχαν υποστεί έμφραγμα. Όλοι τους είχαν επίσης υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, για να διανοιχθούν οι αποφραγμένες αρτηρίες που ευθύνονταν για την κατάστασή τους. Σε άλλες περιπτώσεις οι γιατροί είχαν τοποθετήσει και stent για να διατηρηθούν ανοιχτές οι στεφανιαίες αρτηρίες και σε άλλες όχι.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα τις ημέρες που είχαν γίνει οι αγγειοπλαστικές. Η έρευνά τους εστιάσθηκε στα PM10, δηλαδή στα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 εκατομμυριοστά του μέτρου (μm).

Πρόκειται για μικροσκοπικά μόρια που εκλύονται από αυτοκίνητα, βιομηχανίες (π.χ. σιδήρου, λατομεία), ξυλόσομπες, σόμπες άνθρακα κ.λπ.

Τα ευρήματα

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκέντρωση των PM10 ήταν γενικώς υψηλότερη στις πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο σε όλες τις πόλεις, κάθε αύξηση των επιπέδων των PM10 σχετιζόταν με σημαντική αύξηση στη συχνότητα των αγγειοπλαστικών.

Μάλιστα «η αύξηση στις αγγειοπλαστικές ήταν μεγαλύτερη στις πόλεις με παραδοσιακά πιο καθαρό αέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Rafal Januszek, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρακοβίας.

Η περιβαλλοντική θερμοκρασία επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο, με την αγγειοπλαστική να εκτελείται συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον αυτό παρατηρήθηκε σε όλες τις πόλεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το εύρημα αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα καρδιακά επεισόδια είναι περισσότερα τον χειμώνα λόγω ψύχους, λένε οι ειδικοί.

Η νέα μελέτη έχει προγραμματισθεί να παρουσιασθεί στο επερχόμενο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). Το συνέδριο αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 στο Παρίσι.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας επιβεβαιώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Και υποδηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί και να προστατευθεί η δημόσια υγεία», είπε ο Dr  Januszek.

Τα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώνονται στα ιατρικά συνέδρια τυπικά θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε μία αξιόπιστη ιατρική επιθεώρηση.