Κάντε εξετάσεις για την καρδιά αν δείτε στο δέρμα σας ένα από αυτά τα 5 σημάδια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Ως το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα (και το μόνο ορατό απ’ έξω) το δέρμα σας είναι ένα “παράθυρο” στη συνολική σας υγεία. Και με τον ίδιο τρόπο που π.χ. το άγχος μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις και εκδηλωθεί με έκζεμα, έτσι και συμπτώματα άλλων εσωτερικών προβλημάτων υγείας μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο δέρμα σας.

Το να βλέπετε κάτι ύποπτο στο δέρμα σας μπορεί να είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιο από τα άλλα όργανά σας, όπως η καρδιά.

Μπορεί να εμφανιστούν προειδοποιητικά σημάδια στο δέρμα και τα νύχια σας, γι’ αυτό ο δερματολόγος σας μπορεί να είναι ο πρώτος γιατρός που θα παρατηρήσει ότι έχετε καρδιακή νόσο. Διάφορα σημάδια, αποχρωματισμοί, ή πρήξιμο σε ορισμένες περιοχές μπορεί να συνδέονται με σοβαρές καρδιακές επιπλοκές.

Ποια σημάδια στο δέρμα μπορεί να υποδεικνύουν πιθανό πρόβλημα στην καρδιά

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Ο μπλε αποχρωματισμός (κυάνωση) μπορεί να συμβεί όταν εκτίθεστε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε αυτή την αλλαγή ειδικά στα δάχτυλα των ποδιών, των χεριών, ή στα χείλη σας, ενώ το σώμα σας είναι ζεστό, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στην καρδιά. Καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν ο καρδιακός μυς δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε. Η κακή ροή αίματος μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται μπλε.

καρδιά

livedo reticularis

Ένα μωβ μοτίβο που μοιάζει με ιστό κάτω από την επιδερμίδα, το οποίο παραμένει ακόμα και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, θα μπορούσε επίσης να είναι καμπανάκι για πιθανό πρόβλημα στην καρδιά. Είναι γνωστό ως livedo reticularis και εμφανίζεται συνήθως στα χέρια ή τα πόδια.

Κίτρινα σημάδια, σαν πολύ μικρά εξογκώματα

Η εμφάνιση κηρώδους κίτρινου δέρματος μπορεί να είναι κακό νέο για την καρδιά σας. Οι ανώδυνες αναπτύξεις, που ονομάζονται ξανθώματα, μπορεί να μοιάζουν με εξάνθημα, ή κονδυλώματα με την πρώτη ματιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι συσσωρεύσεις λίπους κάτω από το δέρμα, που υποδηλώνουν υψηλότερο συνολικό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα.

Όταν τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα είναι πολύ υψηλά, η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας κάτι που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Αυτή η κατάσταση προκαλεί στένωση των αρτηριών. Τα πιο στενά αιμοφόρα αγγεία μειώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα στηθάγχη (πόνος στο στήθος) από την ανεπαρκή ροή αίματος προς την καρδιά, έμφραγμα σε περιπτώσεις όπου ένα αιμοφόρο αγγείο έχει αποκλειστεί εντελώς.

καρδιά

Ξανθελάσμστα

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε την ξαφνική εμφάνιση κίτρινων, ή πορτοκαλί μικρών εξογκωμάτων στο δέρμα σας. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά βρίσκονται πιο συχνά στις αρθρώσεις, όπως τα γόνατα και οι αγκώνες. Και ένας συγκεκριμένος τύπος ξανθωμάτων, που ονομάζονται ξανθελάσματα, αναπτύσσονται ακόμη και στα βλέφαρα.

Πρήξιμο στα πέλματα και τους αστραγάλους

Νιώθετε τα παπούτσια ή οι κάλτσες σας λίγο πιο σφιχτά πρόσφατα; Το πρήξιμο των πελμάτων και των αστραγάλων μπορεί να είναι ένα άλλο σύμπτωμα της καρδιακής νόσου. Καθώς η καρδιά εξασθενεί, δεν είναι σε θέση να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα μέσω των φλεβών στα άκρα, προκαλώντας συσσώρευση αίματος. Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνεται στα πόδια και το υγρό αναγκάζεται να βγει από τα αιμοφόρα αγγεία στον περιβάλλοντα ιστό.

Κνησμός, φλεγμονή στα πόδια

Η δερματίτιδα τύπου stasis είναι μια φλεγμονή του δέρματος στα κάτω άκρα που προκαλείται από κακή κυκλοφορία και συσσώρευση υγρών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ερυθρότητα, κνησμό, ξηρότητα, ακόμη και φολιδωτό δέρμα. Όπως και το οίδημα, μπορεί να προκληθεί από ακατάλληλη λειτουργία της καρδιάς, καθώς το αίμα δεν μπορεί να ταξιδέψει σωστά μέσα από τις φλέβες.

Η δρ. Jenny Murase, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της νόσου: «Η έγκαιρη αναγνώριση της δερματίτιδας stasis μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη μιας απειλητικής για τη ζωή κατάστασης και να την αποτρέψει από το να δημιουργηθούν πληγές με υγρό, ευάλωτες σε μολύνσεις, στα σημεία όπου υπάρχει οίδημα, ερυθρότητα και κνησμός”.

Κοκκινωπά σημάδια

Τα σημάδια Janeway και Osler εκδηλώνονται στο δέρμα ως κοκκινωπά-μωβ ανυψωμένα εξογκώματα, ή κηλίδες. Ωστόσο, τα σημάδια Janeway συνήθως δεν είναι ευαίσθητα στην αφή και εμφανίζονται στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών, ενώ τα σημάδια Osler μπορεί να είναι επώδυνα και συνήθως βρίσκονται στα δάχτυλα των χεριών και στο κάτω μέρος των πελμάτων.

καρδιά

Σημάδια Janeway

Παρά τις διαφορές τους, και τα δύο μπορεί να είναι εκδηλώσεις βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας, μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης στην επένδυση και στις εσωτερικές βαλβίδες της καρδιάς. Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα και άλλες επιπλοκές, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα άτομα με προηγούμενες επιπλοκές, όπως η νόσος της καρδιακής βαλβίδα, ρευματική καρδιοπάθεια και μεταμόσχευση καρδιάς, κινδυνεύουν περισσότερο από αυτόν τον τύπο επικίνδυνης λοίμωξης.

Πηγές: https://dermnetnz.org, https://nationaleczema.org, https://my.clevelandclinic.org, https://www.healthline.com, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν προσέξετε αυτό στα πόδια σας, κάντε εξετάσεις για καρδιακή ανεπάρκεια

Τρεις τρόποι που το στομάχι “προειδοποιεί” για πρόβλημα στην καρδιά

Επιβαρύνεται η καρδιά αν δεν κάνετε αυτό πριν πέσετε για ύπνο

Φύσημα στην καρδιά: Τι είναι, συμπτώματα, αίτια και παράγοντες κινδύνου