Κάνετε κατάδυση; Μάθετε τι να προσέχετε!

  • Iatropedia
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να κάνουν καταδύσεις και να εξευρευνήσουν το βυθό της θάλασσας. Παρόλο που οι καταδύσεις είναι συναρπαστικές θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τουςκινδύνους που κρύβουν για την υγεία αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο χρήσιμες συμβουλές υγείας που πρέπει να ακολουθήσετε πριν κάνετε κατάδυση.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι καταδύσεις έχουν κινδύνους, όπως η νάρκωση του αζώτου (ή τη λεγόμενη μέθη του βυθού) και η νόσος της αποσυμπίεσης η οποία είναι γνωστή και ως νόσος των δυτών.

Η μέθη του βυθού συμβαίνει όταν ξεπεραστούν τα 30 μέτρα βάθος και οφείλεται στην επίδραση που έχει το άζωτο στα εγκεφαλικά κύτταρα. Όσο αυξάνεται το βάθος της κατάδυσης τόσο θα αυξάνει και το άζωτο που διαλύεται στο αίμα και αν ξεπεραστεί το όριο ασφαλείας (40 μέτρα) το άζωτο αρχίζει να καταστέλλει τον εγκέφαλο και μπορεί να φτάσει μέχρι την πλήρη νάρκωση.

Στην αρχή υπάρχει μία αίσθηση ευφορίας με ελάττωση της κριτικής ικανότητας, του φόβου και του αυτοελέγχου και στη συνέχεια μπορεί να επέλθει απώλεια των αισθήσεων.

Η νόσος των δυτών εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ανάδυσης αν αυτή γίνει γρήγορα και οφείλεται στις φυσαλίδες αζώτου που δημιουργούνται, οι οποίες παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία των νεύρων με αποτέλεσμα την κύρτωση των αρθρώσεων, την παράλυση και το θάνατο.

Σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας αποτελεί η αφυδάτωση. Συνήθως στις διακοπές οι περισσότεροι παραμένουν έξω μέχρι αργά, πίνουν μερικά ποτά και συχνά αφυδατώνονται.

Η αφυδάτωση μπορεί να προωθήσει το σχηματισμό φυσαλίδων αζώτου στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη νόσο των δυτών. Όλοι οι δύτες ανεξαρτήτου ηλικίας και δεξιοτήτων πρέπει να ξεκουράζονται αρκετά και να λαμβάνουν αρκετά υγρά, αλλά όχι αλκοολούχα πριν από την κατάδυση.

Η κατάδυση έχει άμεση σχέση με την κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος και γι αυτό θα πρέπει να είστε σε φόρμα. Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι αυτό που επηρεάζεται περισσότερο από την εξωτερική πίεση του νερού και όσο βαθύτερα βουτάει κάποιος τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιδράσεις του.

Η αυξημένη πίεση του νερού προκαλεί κακή κυκλοφορία στα άκρα, ενώ στο κεντρικό τμήμα του σώματος η κυκλοφορία διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα, λόγω της δομής του θώρακα, η οποία βοηθάει να αντιμετωπιστεί η εξωτερική πίεση.

Επιπλέον, υπάρχει λιγότερη βαρύτητα μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα η καρδιά να πρέπει να εργάζεται σε πλήρη ισχύ.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει σπασμό των στεφανιαίων αγγείων και εμφάνιση αρρυθμιών και με τη σειρά τους να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή.

Οι καταδύσεις αντενδείκνυνται στις ακόλουθες παθήσεις:

Καρδιακή νόσος

Σακχαρώδης διαβήτης

Παχυσαρκία

Αρτηριακή υπέρταση

Ο θαλάσσιος πλούτος προσφέρει τη δυνατότητα μοναδικών εμπειριών για τους δύτες. Εφ’ όσον έχει προηγηθεί η σχετική εκπαίδευση, χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός και λαμβάνονται οι ειδικές προφυλάξεις τότε αποτελεί ένα ασφαλές και συναρπαστικό χόμπυ.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάτε υγιεινά στις διακοπές! Όχι εκτός ορίων

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν