Καμπανάκι από τους ειδικούς: Η ευλογιά των πιθήκων επιβιώνει για μέρες στις επιφάνειες

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Το πόσο ακριβώς θα επιβιώσει εξαρτάται από την περιβαλλοντική θερμοκρασία. Τι μπορούμε να κάνουμε.

Ο ιός που προκαλεί τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή με το δέρμα των ασθενών. Ωστόσο είναι πιθανό να μολυνθεί κανείς αγγίζοντας επιφάνειες στο σπίτι ή στο νοσοκομείο που μολύνθηκαν μέρες νωρίτερα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Το πόσο ακριβώς θα επιβιώσει ο ιός στις επιφάνειες ως φαίνεται εξαρτάται από την περιβαλλοντική θερμοκρασία. Το δε χρονικό διάστημα φθάνει έως και τον ένα μήνα! Ποια είναι η λύση; Η σχολαστική απολύμανση – αλλά με τα κατάλληλα προϊόντα, λένε οι ερευνητές.

«Οι ιοί που προκαλούν κάθε μορφής ευλογιά είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να παραμένουν μολυσματικοί σε άψυχα αντικείμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο έως τώρα δεν γνωρίζαμε πόσο μπορεί να επιζήσει στις επιφάνειες η πρώην ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε η επικεφαλής της πρώτης μελέτης Dr. Toni Luise Meister, από το Τμήμα Μοριακής & Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Ruhr, στη Γερμανία.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για απολύμανση όλων των επιφανειών με απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα», πρόσθεσε.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τοποθέτησαν τον ιό που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων σε δισκάκια από ανοξείδωτο ατσάλι και τα αποθήκευσαν σε θερμοκρασίες:

  • 4 βαθμών Κελσίου
  • 22 βαθμών Κελσίου
  • 37 βαθμών Κελσίου

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, κατά τις πρώτες ημέρες ο ιός αναπαραγόταν ανενόχλητος, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας. Χρειάσθηκαν 5 ημέρες για να αρχίσουν να μειώνονται αισθητά οι συγκεντρώσεις του, στις θερμοκρασίες των 22 και 37 βαθμών Κελσίου. Για να πάψει, όμως, να ανιχνεύεται ιός ικανός να αναπαραχθεί χρειάσθηκαν:

  • 6-7 ημέρες έκθεσης στους 37 βαθμούς Κελσίου
  • 10-11 ημέρες στους 22 βαθμούς Κελσίου

Η αντοχή του στο κρύο ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Χρειάσθηκαν 20 ημέρες για να μειωθεί αισθητά και 30 ημέρες για να πάψει να είναι μεταδοτικός! Σημειώνεται ότι 4 βαθμοί Κελσίου είναι η θερμοκρασία του μέσου οικιακού ψυγείου.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την παρατήρηση ότι αν σε ένα σπίτι υπάρχει ασθενής με ευλογιά των πιθήκων, «υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από τις επιφάνειες για σχεδόν δύο εβδομάδες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Eike Steinmann, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ruhr.

Η λύση είναι ο σχολαστικός καθαρισμός με απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα (αλκοόλ), τόνισε. Τα απολυμαντικά με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) δεν αποδίδουν, πρόσθεσε.

Και στα νοσοκομεία

Ανάλογα ευρήματα είχε και η δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη. Σε αυτήν εξετάστηκαν δείγματα αέρα, σκόνης, νερού και επιφανειών από το δωμάτιο ασθενούς που νοσούσε με ευλογιά των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από το δωμάτιό του την 7η, 8η, 13η και 21η ημέρα της νοσηλείας του.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Infectious Diseases.

Τα δείγματα του αέρα, των επιφανειών και της σκόνης έφεραν ίχνη του ιού, με τα επίπεδά τους να είναι υψηλότερα την 7η και 8η ημέρα. Από κει και πέρα το ιικό φορτίο μειωνόταν προοδευτικά, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα την 21η ημέρα. Ωστόσο, βιώσιμος ιός που μπορούσε να μολύνει άλλα άτομα βρέθηκε μόνο στις επιφάνειες  και στην σκόνη.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο δωμάτιο ήταν εξοπλισμένο με 12 προηγμένα φίλτρα αέρα HEPA, μονής κατεύθυνσης. Επιπλέον, οι επιφάνειες καθαρίζονταν καθημερινά με διάλυμα χλωρίου.

Φωτογραφία: iStock