Καύσωνας – Νέες συστάσεις: Σε τι θερμοκρασία να βάζετε το κλιματιστικό, τι ώρα να μαγειρεύετε

  • Ρούλα Τσουλέα
συστάσεις
Τι συνιστά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις με το ρεύμα.

Συστάσεις για να διαχειριζόμαστε έξυπνα τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μας, ώστε και τις δουλειές μας να κάνουμε και δροσιά να έχουμε, αλλά και να αποφύγουμε τις διακοπές ρεύματος, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με αυτές, καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές αργά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Πρέπει επίσης να προσέχουμε, μεταξύ άλλων, σε τι θερμοκρασία βάζουμε το κλιματιστικό μας και πότε.

Οι συστάσεις καλό είναι να τηρηθούν έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει ο καύσωνας Cleon.

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΝ, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Ωστόσο και εμείς, ως καταναλωτές, μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στη μείωση της καταπόνησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό εξέδωσε απλές συστάσεις, που όμως μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Να ποιες είναι:

Τι να κάνουμε

Κατ’ αρχάς, καλό είναι να λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές κατά προτίμησιν τις μεταμεσημβρινές ώρες (2 μ.μ. έως 6 μ.μ.). Ενεργοβόρες συσκευές  είναι λ.χ. το πλυντήριο, το σίδερο και ο φούρνος. Τις ώρες αυτές υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά, τονίζει το ΥΠΕΝ.

Πρέπει επίσης να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς Κελσίου και όχι χαμηλότερα. Καλό είναι επίσης να κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, για να μειώνουμε τις απώλειες.

Τι να αποφεύγουμε

Στις συστάσεις του, το ΥΠΕΝ τονίζει πως καλό είναι να αποφεύγουμε τα εξής:

  • Να λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Το συγκεκριμένο δίωρο, η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Έτσι, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάζει τις αντοχές του.
  • Να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 8-10 το βράδυ, εάν αυτό είναι δυνατόν. Λογικά το σπίτι θα έχει δροσιστεί νωρίτερα, ενώ αρχίζει να μειώνεται και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος.
  • Να ξεχνάμε ανοιχτά τα φώτα
  • Να έχουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (stand-by)

Φωτογραφία: iStock