Ιστορικό επίτευγμα: Εξάλειψαν τον ιό HIV από ποντίκια – Επόμενο βήμα, οι άνθρωποι [pic, vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
HIV
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Temple και το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh εξήγαγαν με επιτυχία το DNA του ιού HIV από τα γονιδιώματα ζωντανών πειραματόζωων, καταφέρνοντας να εξαλείψουν πλήρως την λοίμωξη από τον ιό HIV-1, σύμφωνα με νέα μελέτη.

HIV AIDS – Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που επιστήμονες πέτυχαν την εξάλειψη του ιού HIV, που οδηγεί στο AIDS, από τα μολυσμένα κύτταρα σε τρία διαφορετικά ζωικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου ενός «εξανθρωπισμένου» ζωικού μοντέλου, όπου σε ποντίκια-πειραματόζωα είχαν εισάγει ανθρώπινα ανοσοκύτταρα και τα είχαν μολύνει εν συνεχεία με τον ιό HIV.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την γονιδιακή τεχνολογία CRISPR/Cas9 για να εξάγουν “κομμάτια” του ιού από λανθάνοντα μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα, ενσωματωμένα σε ιστούς και όργανα ποντικού. Η έρευνα αποτελεί συνέχεια προηγούμενης μελέτης, στην οποία χρησιμοποίησαν διαγονιδιακά μοντέλα αρουραίων και ποντικών με γονίδια IV-1 ενσωματωμένα στο γονιδίωμα κάθε ιστού των σωμάτων των ζώων.

HIV

“Η νέα μας μελέτη είναι πιο ολοκληρωμένη”, δήλωσε ο επικεφαλής της νέας έρευνας, δρ Wenhui Hu, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων και στο Τμήμα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz στο πανεπιστήμιο Temple. Και πρόσθεσε:

“Επιβεβαιώσαμε τα δεδομένα από την προηγούμενη δουλειά μας και βελτιώσαμε την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής επεξεργασίας των γονιδίων. Επίσης δείξαμε ότι η στρατηγική είναι αποτελεσματική σε δύο επιπλέον μοντέλα ποντικών, εκ των οποίων το ένα αντιπροσωπεύει οξεία μόλυνση σε κύτταρα ποντικού και το άλλο αντιπροσωπεύει χρόνια, ή λανθάνουσα λοίμωξη στα ανθρώπινα κύτταρα”.

Οι ερευνητές “αδρανοποίησαν” γενετικά τον ιό HIV-1 σε διαγονιδιακούς ποντικούς, μειώνοντας την επίδραση RNA των ιϊκών γονιδίων κατά περίπου 60%-95%. Δοκίμασαν το σύστημά τους σε ποντικούς μολυσμένους με EcoHIV, το οποίο είναι το ισοδύναμο του ανθρώπινου ιού ΗIV-1 στα ποντίκια.

Η στρατηγική ήταν κατά 96% αποτελεσματική στα ποντίκια με τον ιό EcoHIV, δίνοντας την πρώτη απόδειξη για την πλήρη εξάλειψη του ιού HIV-1 με προφυλακτική θεραπεία με το σύστημα CRISPR/Cas9.

Οι ερευνητές καθόρισαν την επιτυχία της στρατηγικής, μετρώντας τα επίπεδα RNA του HIV-1 και χρησιμοποίησαν ένα νέο σύστημα ζωντανής απεικόνισης με κύτταρα που “φωσφόριζαν” στο μικροσκόπιο (bioluminescence imaging system).

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Therapy.

http://www.upi.com

http://www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AIDS: Η άγνοια σκοτώνει – 1 στους 7 φορείς HIV στην Ευρώπη δεν γνωρίζει ότι έχει τον ιό

Άλμα κατά του AIDS καταγράφεται σε έρευνα με Έλληνα επικεφαλής επιστήμονα

AIDS / HIV: Τα συμπτώματα που επιβάλλεται να γνωρίζουμε όλοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν