ΙΣΑ: «Να μην κυκλοφορούν οι κάτοικοι της Αθήνας στον καύσωνα»

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΣΑ
Οι συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την προστασία από τη ζέστη, τους ρύπους και την άπνοια.

Συστάσεις προς τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μείνουν στα σπίτια τους, για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον επερχόμενο καύσωνα, εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί πως όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και συνδυάζεται με ορισμένους άλλους παράγοντες, δημιουργούνται συνθήκες αβάσταχτες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέτοιοι παράγοντες είναι η υγρασία, η άπνοια, η νηνεμία, οι παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης και, φυσικά, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.

Γι’ αυτό τον λόγο ο ΙΣΑ συνιστά στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

Είναι προτιμότερο, τονίζει, οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου να παραμένουν στο σπίτι τους τις θερμές ώρες της ημέρας.

Εξίσου σημαντικό είναι βεβαίως να τηρούν σχολαστικά όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν τη σωματική καταπόνηση.

«Εφιστούμε την προσοχή, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να ακολουθούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης των παθολογικών καταστάσεων που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

«Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κλπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες», πρόσθεσε. Και επισήμανε πως ιδίως αυτοί οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Τι να κάνετε

Ο ΙΣΑ παρέχει τις εξής οδηγίες προφύλαξης:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο, να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευπαθείς ομάδες

Ο ΙΣΑ συνιστά ακόμα να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον γιατρό τους όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, ιδίως όταν λαμβάνουν φάρμακα όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, β-αναστολείς κ.λπ.

Σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται και όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος. Το ίδιοι και οι ασθενείς με διαβήτη, οι νεφροπαθείς, οι αλκοολικοί και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Ο ΙΣΑ τονίζει πως οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) πρέπει να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης.

Πρέπει επίσης να  επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους, εάν εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών. Η υπερβολική ζέστη μπορεί, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Ζάλη
  • Κεφαλαλγία
  • Ίλιγγο
  • Υπνηλία
  • Διαταραχές συμπεριφοράς
  • Ναυτία
  • Εμέτους
  • Κράμπες κ.λπ.

Φωτογραφία: iStock