Υπάρχει συσχετισμός της επιληψίας με τις ημικρανίες;

  • Iatropedia
Πάσχετε από ημικρανίες; σας έχει απασχολήσει ποτέ, από που ξεκινάνε και γιατί σας ταλαιπωρούν; Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε πως εάν κάποιος στην οικογένεια του έχει ιστορικό επιληψιών (από συγγενείς), τότε είναι πολύ πιθανόν ο ίδιος, να υποφέρει από σοβαρούς πονοκεφάλους. Διαβάστε τον λόγο...

Επιστήμονες από την Ιατρική σχολή του Κολούμπια, με επικεφαλής τη δρα Μέλοντι Γουινάουερ δημοσίευσαν στο περιοδικό για θέματα επιληψίας «Epilepsia», τις διαπιστώσεις τους ύστερα από ανάλυση 500 οικογενειών και περιπτώσεων από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Στην κάθε οικογένεια που ανέλυσαν το ιστορικό της, ένα με 2 τουλάχιστον άτομα κάποια στιγμή εμφάνισε επιληψία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι των οποίων 3 ή και περισσότεροι συγγενείς παρουσίασαν επιληψία, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από ημικρανίες. Και μάλιστα ημικρανίες με αύρα. Δηλαδή για μια σοβαρή μορφή πονοκεφάλου η οποία συνοδεύεται από λάμψεις, (προσωρινή) απώλεια όρασης και άλλα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια κοινή και ισχυρή γενετική βάση μεταξύ της ημικρανίας και της επιληψίας και όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Γουινάουερ: “η συχνότητα ημικρανιών αυξάνεται μόνο στους ανθρώπους που έχουν στενούς και όχι μακρινούς συγγενείς με επιληψία”.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η καλύτερη κατανόηση των γενετικών δεσμών ανάμεσα στην επιληψία και σε άλλες παθήσεις, θα βοηθήσει στο μέλλον στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία των παθήσεων αυτών, όπως για παράδειγμα της ημικρανίας. Ειδικά αν εντοπιστούν συγκεκριμένα γονίδια, τότε η φαρμακευτική αγωγή θα μπορέσει να γίνει πιο στοχευμένη και αποτελεσματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την επιληψία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τις ημικρανίες στην εγκυκλοπέδεια του iatropedia

τι μπορεί να πάθουν τα παιδιά από τα βιντεοπαιχνίδια. ΦΩΤΟ

μήπως έχετε μειωμένη ερωτική διάθεση λόγω επιληψίας;

επιληψία: θέμα ταμπού και απομόνωσης

παιδιά με διαταραχή ελλειματικής προσοχής εξαιτίας των κινητών τηλεφώνων

τα 6 γονίδια που ευθύνονται για τον πονοκέφαλο