ΗΠΑ: Οι λάθος διαγνώσεις προκαλούν αναπηρία ή θάνατο σε 795.000 ασθενείς τον χρόνο!

  • Ρούλα Τσουλέα
λάθος διαγνώσεις
Ευρήματα σοκ από την πρώτη του είδους έρευνα. Τι λένε επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Τζωνς Χόπκινς.

Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ πέφτουν κάθε χρόνο θύματα των ιατρικών σφαλμάτων, με συνέπεια να υφίστανται μόνιμες βλάβες στην υγεία τους ή και να χάνουν τη ζωή τους. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι λάθος διαγνώσεις κοστίζουν σχεδόν 371.000 ζωές, ενώ πολλοί περισσότεροι ασθενείς μένουν με μόνιμες αναπηρίες.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους. Διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, οι οποίοι εξέτασαν τα δεδομένα προγενέστερων ερευνών σε συνάρτηση με την επίπτωση σοβαρών νοσημάτων.

«Οι προγενέστερες μελέτες γενικώς εστίαζαν στα ιατρική λάθη σε μεμονωμένες κλινικές, τμήματα ή νοσοκομεία. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν παρείχαν συνολική εικόνα για το θέμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Newman-Toker, καθηγητής Νευρολογίας στο Τζωνς Χόπκινς.

Για να αποτυπώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνές είναι οι λάθος διαγνώσεις στις 15 πιο επικίνδυνες νόσους και ποια είναι η έκβασή τους. Εξέτασαν επίσης δεδομένα για τη συχνότητα αυτών των ασθενειών. Στη συνέχεια, έκαναν αναγωγή των ευρημάτων τους στις υπόλοιπες νόσους.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Quality & Safety. Όπως γράφουν, η ανάλυσή τους άρχισε με τις τρεις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας:

  • Τα αγγειακά επεισόδια (π.χ. εμφράγματα, εγκεφαλικά)
  • Τον καρκίνο
  • Τις λοιμώξεις

Κάθε χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ 6 εκατομμύρια αγγειακά επεισόδια, 6,2 εκατομμύρια λοιμώξεις και 1,5 εκατομμύριο καρκίνοι. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κατά μέσον όρο γίνονται λάθος διαγνώσεις στο 11,1% των περιστατικών. Ωστόσο σοβαρές συνέπειες υπάρχουν στο 4,4% των περιστατικών.

Ανάγοντας τα ποσοστά αυτά σε όλες τις παθήσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 795.000 ασθενείς τις ΗΠΑ υφίστανται ετησίως σοβαρή βλάβη από τις λάθος διαγνώσεις. Από τους ασθενείς αυτούς:

  • Οι 424.000 υφίστανται μόνιμη βλάβη/αναπηρία
  • Οι 371.000 χάνουν τη ζωή τους

Ανά πάθηση

Το σχεδόν 75% των σοβαρών βλαβών σχετίζονται με τα αγγειακά επεισόδια, τις λοιμώξεις και τον καρκίνο. Πέντε παθήσεις σχετίζονται με το σχεδόν 39% των σοβαρών βλαβών. Οι παθήσεις αυτές είναι:

  • Τα εγκεφαλικά επεισόδια
  • Η σήψη (παλαιότερα λεγόταν σηψαιμία, είναι η είσοδος μικροβίων στο αίμα)
  • Η πνευμονία
  • Η φλεβική θρομβοεμβολή
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα

Οι λάθος διαγνώσεις αφορούν, όπως προαναφέρθηκε, το 11,1% των περιστατικών. Υπάρχει όμως μεγάλη διακύμανση στο ποσοστό αυτών μεταξύ των ασθενειών. Κυμαίνεται από 1,5% για το έμφραγμα του μυοκαρδίου έως 62% για το απόστημα σπονδυλικής στήλης.

Εν τούτοις, η κύρια αιτία σοβαρής βλάβης από τις λάθος διαγνώσεις είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η έρευνα έδειξε πως δεν διαγιγνώσκονται σωστά στο 17,5% των περιπτώσεων. Ωστόσο ετησίως καταγράφονται στις ΗΠΑ σχεδόν 950.000 εγκεφαλικά. Επομένως, οι λάθος διαγνώσεις αφορούν τα 166.000, με σχεδόν 94.000 ασθενείς να υφίστανται σοβαρή βλάβη.

Κύρια αιτία των λάθος διαγνώσεων στα εγκεφαλικά είναι το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα (π.χ. μούδιασμα ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος, δυσκολία στην ομιλία). Αντιθέτως, εκδηλώνουν άτυπα συμπτώματα όπως ζάλη ή πονοκέφαλο, που μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, λένε οι ερευνητές.

Η αντιμετώπιση των ασθενειών με υψηλά ποσοστά λανθασμένων διαγνώσεων πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την εξεύρεση λύσης, τόνισε ο Dr. Newman-Toker. Εάν μειωθούν κατά 50% οι λάθος διαγνώσεις στις πέντε βασικές παθήσεις (εγκεφαλικά, σήψη κ.λπ.), 150.000 ασθενείς θα γλιτώνουν ετησίως την αναπηρία ή τον θάνατο, εξήγησε.

Φωτογραφία: iStock