Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ο πρώτος θάνατος από πνευμονοπάθεια – 193 στα νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
πνευμονοπάθεια
Σε συναγερμό οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ. Αυξάνονται ραγδαία οι ασθενείς με ανεξήγητη πνευμονοπάθεια. Κατέληξε ασθενής στο Ιλινόι. Διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα τα περιστατικά.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα εκδηλώνουν ανεξήγητη πνευμονοπάθεια. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 100 επιπλέον περιστατικά, ενώ ένας ασθενής στο Ιλινόι δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Επιπλέον, οκτώ ακόμα αμερικανικές πολιτείες δήλωσαν κρούσματα και έτσι ο συνολικός αριθμός τους είναι πλέον  22.

Ειδικά στο Ιλινόι όπου αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα. Συνολικά 22 άτομα, ηλικίας 17-38 ετών, εκδήλωσαν συμπτώματα από το αναπνευστικό τα οποία δεν οφείλονται σε λοιμογόνο παράγοντα. Το κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών είναι ότι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το υπουργείο Δημοσίας Υγείας του Ιλινόι (IDPH) ανακοίνωσε ότι διερευνά ακόμα 12 πιθανά περιστατικά.

Διαβάστε ακόμα Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Διερευνούν σοβαρή πνευμονοπάθεια σε 94 χρήστες στις ΗΠΑ

«Ενημερωθήκαμε για τον θάνατο ενός ενήλικα που νοσηλευόταν με σοβαρή, ανεξήγητη πνευμονοπάθεια έπειτα από αναφερόμενη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Dr. Jennifer Layden, ιατρική διευθύντρια του IDPH. «Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το μοναδικό κοινό στοιχείο όλων των ασθενών με ανάλογη πνευμονοπάθεια είναι πως χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα».

«Η σοβαρότητα της νόσου που εκδηλώνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ανησυχητική», πρόσθεσε ο διευθυντής του IDPH Dr. Ngozi Ezike. «Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και το άτμισμα ενδέχεται να κρύβει κινδύνους. Ζητήσαμε από ομάδα των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) να μας βοηθήσουν να διερευνήσουμε την κατάσταση».

Τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, τα κύρια συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς είναι βήχας, δύσπνοια και κόπωση. Μερικοί παρουσίασαν επίσης έμετο και διάρροια.

Τα συμπτώματα αυτά είναι σε πολλές περιπτώσεις τόσο σοβαρά, ώστε οι ασθενείς χρειάζονται πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αρκετοί, δε, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην εντατική, δήλωσε ο Dr Albert Rizzo, ιατρικός διευθυντής της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Οι ειδικοί συνιστούν να συμβουλεύεται αμέσως τον γιατρό οποιοσδήποτε εκδηλώσει πόνο στο στήθος ή δυσκολίες στην αναπνοή και χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα τις ημέρες ή τους μήνες πριν αρρωστήσει.

Ειδικά οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, που αποτελούν την πλειονότητα των κρουσμάτων, καλό είναι να αποφεύγουν εντελώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προσθέτουν.

193 περιστατικά σε σχεδόν 2 μήνες

Σύμφωνα με τα CDC, τη μυστηριώδη πνευμονοπάθεια έχουν εκδηλώσει έως στιγμής 193 άνθρωποι. Τα περιστατικά αυτά εκδηλώθηκαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, από τις 28 Ιουνίου έως τις 22 Αυγούστου.

Ωστόσο μέχρι και τις 15 Αυγούστου 2019 είχαν αναφερθεί 94 περιστατικά. Όλα τα άλλα είναι μεταγενέστερα.

Τα CDC πιστεύουν ότι η πνευμονοπάθεια σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο παρότι τα εξετάζουν τόσο καιρό, ακόμα δεν είναι σίγουροι γι’ αυτό.

Σε κοινή ενημέρωση που έκαναν εκπρόσωποί τους με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), εξήγησαν ότι η μυστηριώδης πνευμονοπάθεια δεν έχει σχετιστεί με κάποια συγκεκριμένη συσκευή ή προϊόν.

Ο κ. Mitch Zeller, διευθυντής του Κέντρου Προϊόντων Καπνού (CTP) της FDA εξήγησε ότι αναλύονται δείγματα από ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά απ’ όλες τις πολιτείες, για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει κάποιο επιβλαβές συστατικό ή μολυσματικός παράγοντας.

Η υπηρεσία προσπαθεί επίσης να μάθει ποια συγκεκριμένα προϊόντα χρησιμοποιούσε κάθε ασθενής και με ποιον τρόπο. Και αυτό διότι πολλοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες φτιάχνουν μόνοι τους υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα στο σπίτι. Άλλοι, δε, χρησιμοποιούν τα τσιγάρα για να καπνίζουν κάνναβη.

«Πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες για κάθε περιστατικό, για να δούμε αν υπάρχουν περαιτέρω κοινά στοιχεία», είπε ο κ. Zeller.

Μαζί του συμφώνησε ο Dr Rizzo. «Μέχρι στιγμής η πνευμονοπάθεια δεν έχει σχετισθεί με μία συγκεκριμένη συσκευή ή υγρό ηλεκτρονικών τσιγάρων», είπε. «Ωστόσο βλέπουμε να αρρωσταίνουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα».

Φλεγμονή και υγρό στους πνεύμονες

Τα αναπνευστικά συμπτώματα των ασθενών προκαλούνται από υγρό που συσσωρεύεται στους πνεύμονές τους εξαιτίας φλεγμονής, είπαν οι γιατροί.

Εξετάσεις έδειξαν ότι η φλεγμονή δεν οφείλεται σε κάποια λοίμωξη και γι’ αυτό αναζητούν άλλη εξήγηση.

Ο κ. Brian King, αναπληρωτής διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Καπνίσματος & Υγείας των CDC, εκτίμησε ότι μπορεί να είχαν υπάρξει και προγενέστερα περιστατικά, τα οποία όμως δεν αντιλήφθηκαν οι Αρχές. Και εκτίμησε πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα κρούσματα.