Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Διερευνούν σοβαρή πνευμονοπάθεια σε 94 χρήστες στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Δεκάδες κρούσματα από μια μυστηριώδη πνευμονοπάθεια που εκδηλώνουν νέοι οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, διερευνούν οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ.

Δεκάδες κρούσματα από μια μυστηριώδη πνευμονοπάθεια την οποία εκδηλώνουν νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, διερευνούν οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί τον τελευταίο 1,5 μήνα στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι είναι έφηβοι και νεαροί ενήλικες. Πολλοί από αυτούς νοσηλεύθηκαν, αρκετοί διασωληνωμένοι στην εντατική.

Τα CDC είπαν πως προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν οι ασθενείς θα αναρρώσουν πλήρως. Και συνέστησαν σε κοινό και γιατρούς να έχουν το νου τους για πρόσθετα κρούσματα.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, τα CDC αναφέρουν ότι συνεργάζονται με τα υπουργεία Υγείας πέντε πολιτειών για την συγκεκριμένη πνευμονοπάθεια «η οποία σχετίζεται με τα e-τσιγάρα». Οι πολιτείες αυτές είναι το Ουϊσκώνσιν, το Ιλινόι, η Καλιφόρνια, η Ιντιάνα και η Μινεσότα.

Υπάρχουν όμως και άλλες πολιτείες που έχουν ενημερώσει τα CDC για πιθανά (όχι επιβεβαιωμένα) κρούσματα. Η διερεύνηση αυτών των κρουσμάτων συνεχίζεται.

Τα CDC τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως την μυστηριώδη πνευμονοπάθεια προκαλεί κάποια λοιμώδης νόσος. Σε κάθε μία από τις πέντε πολιτείες, όμως, μερικά από τα κρούσματα είναι παρόμοια. Επιπλέον, οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο τα Κέντρα χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να καθορίσουν με βεβαιότητα την αιτία της νόσου.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Το όλο θέμα ανακίνησε στις 2 Αυγούστου 2019 το υπουργείο Υγείας του Ουϊσκώνσιν (WDHS). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι είχε λάβει αναφορές για 11 περιπτώσεις εφήβων και νεαρών ενηλίκων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονοπάθεια η οποία σχετίζεται με πρόσφατο «άτμισμα». Επτά επιπλέον περιπτώσεις βρίσκονταν στο στάδιο της διερεύνησης.

Οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει δύσπνοια, κόπωση, πόνο στο στήθος, βήχα και απώλεια βάρους. Μερικοί χρειάσθηκε να διασωληνωθούν για να διευκολυνθεί η αναπνοή τους.

Μέχρι τις 15 Αυγούστου, στην ίδια πολιτεία είχαν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα και υπήρχαν άλλα 15 πιθανά, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του WDHS.

Σύμφωνα με αντίστοιχες αναφορές από τις άλλες πολιτείες, μερικοί ασθενείς είχαν επίσης πυρετό, έμετο και διάρροια. Επιπλέον, ενώ αρχικά τα κρούσματα ήταν μόνο έφηβοι και νεαροί ενήλικες, υπήρξαν και ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που εκδήλωσαν την ίδια πνευμονοπάθεια.

94 περιστατικά με τη μυστηριώδη πνευμονοπάθεια

Συνολικά, τα CDC έχουν δεχθεί αναφορές για 94 περιπτώσεις σοβαρής πνευμονοπάθειας που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα περιστατικά προέρχονται από 14 πολιτείες και έχουν καταγραφεί μεταξύ 28 Ιουνίου 2019 και 15 Αυγούστου 2019.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις πως η πνευμονοπάθεια αυτή έχει προκληθεί από κάποιον λοιμώδη παράγοντα, δήλωσε η εκπρόσωπος των CDC Kathy Harben. Ούτε όμως έχει ξεκαθαριστεί αν η νόσος προκλήθηκε από το άτμισμα καθαυτό ή από κάποιο συστατικό ή μολυσματική ουσία των υγρών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το μυστήριο περιπλέκει το γεγονός πως οι ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει διαφορετικά υγρά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα τους. Άλλα περιείχαν νικοτίνη, άλλα χασίς και άλλα ήταν αυτοσχέδια υγρά που πολλοί έφηβοι φτιάχνουν μόνοι τους.

Τα CDC παρακολουθούν στενά την πορεία των ασθενών και έχουν ήδη ενημερώσει τους γιατρούς σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες για τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν.

Σύμφωνα με την κυρία Harben, η κατάσταση πολλών ασθενών έχει βελτιωθεί αισθητά, αλλά μερικοί χρειάσθηκαν παρατεταμένη νοσηλεία στην εντατική και τουλάχιστον ένας χρειάσθηκε καταστολή (τεχνητό κώμα).