Ιός Δυτικού Νείλου: Προσοχή στην μόλυνση από τα κουνούπια – Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ιός Δυτικού Νείλου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου έχουν διαγνωστεί 37 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Είναι, επομένως πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους και τα συμπτώματα μιας πιθανής μόλυνσης.

Ιός Δυτικού Νείλου – Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνουν πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο, κνησμό, πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και έμετο.

Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μια ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα κουνούπια και απαντάται στην Αφρική την Ευρώπη, την Μ. Ανατολή, την Β. Αμερική και την Δυτική Ασία.

Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, μυϊκή αδυναμία, παράλυση και κώμα. Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων, επέρχεται ο θάνατος.

Ιός Δυτικού Νείλου: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το κείμενο που βλέπετε παρακάτω αναρτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και περιέχει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό του Δυτικού Νείλου:

Ιός Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια: Μέτρα προστασίας

Το επόμενο κείμενο που βλέπετε, αναρτήθηκε επίσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και περιγράφει τα βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο (Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.α.)

Δείτε και το σχετικό βίντεο που έχει δημοσιεύσει το ΚΕΕΛΠΝΟ:

http://www.keelpno.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουνούπια: Αυτό είναι το φυτό που τα απωθεί – Δείτε τι κάνει

Τι κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο… θελκτικούς στα κουνούπια

Εκπληκτικές εικόνες: Πώς τσιμπάνε τα κουνούπια – Δείτε τι ακριβώς κάνουν στο δέρμα! [vid, gifs]

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν