Ηλικιωμένοι: Πως θα καταλάβετε ότι η απομόνωση τους έχει καταβάλλει

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλικιωμένοι
Η γενική απαγόρευση θα πιέσει ψυχικά ακόμα περισσότερο τους ηλικιωμένους, που ήδη στερούνται εδώ και μήνες τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Ποιες συμπεριφορές πρέπει να ηχήσουν καμπανάκια κινδύνου και τι μπορεί να σημαίνουν.

Η απομόνωση που έχει φέρει ο κορωνοϊός Covid-19 στη ζωή μας μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σκληρή για τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Οι ηλικιωμένοι ούτως ή άλλως αισθάνονται ότι αποκόβονται σιγά-σιγά από ανθρώπους που γνώριζαν μια ζωή. Πόσω μάλλον τώρα, που είναι αναγκασμένοι να ζουν μακριά από τα παιδιά και από τα εγγόνια τους.

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, πρέπει να έχετε το νου σας για τυχόν ενδείξεις ότι η απομόνωση έχει αρχίσει να τους καταβάλλει.  Και αυτό, διότι ναι μεν η απομόνωση έχει σώσει τη ζωή τους, αλλά μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική και τη νοητική υγεία τους.

Όπως εξηγεί η Dr. Kathleen Rogers, γηριατρική ψυχίατρος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο, μελέτες έχουν δείξει πως η χρόνια μοναξιά επιδεινώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων. Πλήττει επίσης την ψυχική και τη σωματική υγεία τους.

Ανεξαρτήτως μελετών, όμως, «πολλοί ηλικιωμένοι ένιωθαν ήδη μοναξιά πριν από την πανδημία που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός», λέει. «Το αίσθημα αυτό εντείνεται με τα περιοριστικά μέτρα, αλλά ακόμα περισσότερο με τον γενικό αποκλεισμό».

Το επακόλουθο είναι «να βλέπουμε ολοένα περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς με αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη ή/και εντεινόμενη απώλεια μνήμης», προσθέτει.

Για να αποφύγουν οι ηλικιωμένοι τον σκόπελο αυτό, οι οικείοι τους πρέπει να έχουν το νου τους, τονίζει. Υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις όταν κάτι αρχίζει να αλλάζει προς το χειρότερο γι’ αυτούς.

Ποιες είναι οι κόκκινες σημαίες

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις της κατάθλιψης, της αγχώδους διαταραχής και της επιδείνωσης της μνήμης συχνά περνούν απαρατήρητες στους ηλικιωμένους. Η Dr. Rodgers συνιστά να έχετε το νου σας τα εξής:

  • Είναι το σπίτι τους ακατάστατο ή ο κήπος παραμελημένος, ενώ έως πρότινος ήταν περιποιημένα;
  • Έχουν χάσει σωματικό βάρος; Αν ναι, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι δεν μαγειρεύουν ή/και δεν τρώνε
  • Σας λένε ότι δεν κοιμούνται καλά το βράδυ;
  • Κάνουν σπανιότερα μπάνιο απ’ ό,τι συνήθιζαν;
  • Έχουν χάσει το ενδιαφέρον για πράγματα που απολάμβαναν;
  • Αρνούνται να πάρουν τα φάρμακά τους ή τα ξεχνούν;
  • Παρ’ ότι πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, δεν ασχολούνται καθόλου, αν και τις προηγούμενες χρονιές ανυπομονούσαν και στόλιζαν νωρίς το σπίτι τους;
  • Ξεχνάνε να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή βάζουν περισσότερα χρήματα στις πληρωμές;
  • Έχουν απομακρυνθεί από ανθρώπους με τους οποίους κάποτε έκαναν παρέα και μιλούσαν τακτικά;

Η Dr. Rodgers τονίζει πως οι ηλικιωμένοι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής ή νοητικής υγείας. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν ζητούν βοήθεια. Ακόμα, όμως, κι αν το ξέρουν, πάλι μπορεί να μην το πουν.

«Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική», προσθέτει. «Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή, τα προβλήματα μνήμης, τόσο είναι πιο εφικτό να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν οι χειρότερες εξελίξεις».

Επομένως, αν αντιληφθείτε ότι οι ηλικιωμένοι της οικογένειάς σας έχουν καταβληθεί από την απομόνωση, συμβουλευθείτε αμέσως έναν γιατρό.