Ιδιοπαθής Ενδοκρανιακή Υπέρταση: Φάρμακο για τον διαβήτη αντιμετωπίζει τους τρομερούς πονοκεφάλους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ιδιοπαθής Ενδοκρανιακή Υπέρταση
Δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της πάθησης.

Η Ιδιοπαθής Ενδοκρανιακή Υπέρταση (IIH) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση εντός του κρανίου χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία.

Οι συχνοί πονοκέφαλοι που προκαλεί συχνά συγχέονται με ημικρανίες. Μπορεί να προκαλέσουν εξουθενωτικό πόνο και συνήθως συνδέονται με συμπτώματα όπως θολή όραση, εμβοές, ακόμη και προσωρινή απώλεια όρασης.

Μια δοκιμή β’ φάσης είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει μια γρήγορη και ουσιαστική μείωση της εγκεφαλικής πίεσης και τη συχνότητα αυτών των μηνιαίων πονοκεφάλων.

Η νέα δοκιμή ανέδειξε ότι τα άτομα που υποφέρουν από “τυφλωτικούς” πονοκεφάλους λόγω της ΙΙΗ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρουν ανακούφιση με ένα ενέσιμο πεπτίδιο, το οποίος χρησιμοποιείται συνήθως για τον διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας δοκιμής β’ φάσης που διερευνά τη χρήση της εξενατίδης (exenatide), ενός αγωνιστή των υποδοχέων GLP-1, ως πιθανή θεραπεία για την IIH.

Η δοκιμή με επικεφαλής μια ομάδα νευρολόγων από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσε ότι στους επτά ασθενείς που λάμβαναν τακτικές ενέσεις του φαρμάκου (το οποίο προς το παρόν εγκρίνεται για χρήση στον διαβήτη τύπου 2) καταγράφηκε πτώση της ενδοκρανιακής πίεσης, τόσο βραχυπρόθεσμα (2,5 και 24 ώρες) όσο και μακροπρόθεσμα (3 μήνες).

Η δοκιμή ανέδειξε επίσης σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των πονοκεφάλων κατά τους 3 μήνες που διήρκεσε, με κατά μέσο όρο 7,7 λιγότερες ημέρες με πονοκεφάλους ανά μήνα. Την ίδια στιγμή το εικονικό φάρμακο της μελέτης οδήγησε μόλις σε 1,5 λιγότερες ημέρες/μήνα με πονοκέφαλο.

Ο δρ. Alex Sinclair, καθηγητής νευρολογίας και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης είπε:

“Αυτή είναι μια σημαντική δοκιμή για τη σπάνια και εξουθενωτική πάθηση IIH που μπορεί να οδηγήσει σε ανθρώπους, συνήθως γυναίκες, να τυφλώνονται και να υποφέρουν από καθημερινούς πονοκεφάλους. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της IIH και ως εκ τούτου αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η δοκιμή β’ φάσης έδειξε χαμηλότερη εγκεφαλική πίεση τόσο αμέσως όσο και μετά από 3 μήνες και σχεδόν 8 λιγότερες ημέρες κεφαλαλγίας κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου και ότι όλες οι γυναίκες ήταν σε θέση να συνεχίσουν τη θεραπεία σε όλη τη διάρκεια με λίγες αρνητικές επιπτώσεις. Ελπίζουμε τώρα να δούμε μια πολύ μεγαλύτερη δοκιμή της εξενατίδης, για να δούμε αν θα μειώσει την ενδοκρανιακή πίεση για τους τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από IIH”.

Εμβόλιο για την Ιδιοπαθή Ενδοκρανιακή Υπέρταση;

Η Ιδιοπαθής Ενδοκρανιακή Υπέρταση (ΙΙΗ) είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που αυξάνει την πίεση στον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιους πονοκεφάλους και ακόμη και σε μόνιμη απώλεια όρασης. Η ασθένεια, η οποία συχνά αφήνει τους ασθενείς με μειωμένη ποιότητα ζωής, επηρεάζει κυρίως γυναίκες ηλικίας 25 έως 36 ετών και η αύξηση βάρους είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη IIH και υποτροπές της νόσου.

Ο επιπολασμός της ΙΙΗ αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας: έχει σημειωθεί αύξηση διαγνώσεων κατά 350% τα τελευταία 10 χρόνια! Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες επιλογές φαρμάκων και τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εκτός ετικέτας περιπλέκονται από ενοχλητικές παρενέργειες.

Βασικό εύρημα ήταν η ταχεία δράση του φαρμάκου, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι η εγκεφαλική πίεση μειώθηκε σημαντικά μέσα σε δυόμισι ώρες από την λήψη του.

Αυτή η ταχεία έναρξη δράσης είναι ζωτικής σημασίας σε μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ταχεία τύφλωση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ο δρ. James Mitchell, λέκτορας νευρολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και εκ των συγγραφέων της μελέτης είπε: “Αν και πρέπει να κάνουμε περαιτέρω δοκιμές προτού μια τέτοια θεραπεία είναι διαθέσιμη για ασθενείς στο μέλλον, μας ενθαρρύνουν τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της δοκιμής που έκαναν πραγματική διαφορά για εκείνους που έλαβαν το κανονικό φάρμακο. Αυτή η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί σχετική και για άλλες καταστάσεις που ζήτημα είναι η αυξημένη εγκεφαλική πίεση”.

Σε αυτήν την μελέτη, το φάρμακο χορηγήθηκε ως ένεση δύο φορές την ημέρα στον υποδόριο ιστό. Για να μειωθεί η ανάγκη για συχνές ενέσεις στο μέλλον, θα δοκιμαστεί μια υποδόρια ένεση μια φορά την εβδομάδα.

Η Shelly Williamson, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης ασθενών IIH στην Μ. Βρετανία, είπε: “Αυτή είναι μια συναρπαστική πρόοδος. Οι νέες επιλογές φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για την IIH και αυτή η δοκιμή φέρνει ελπίδα στα εκατομμύρια των ασθενών που ζουν με την πάθηση. Ανυπομονούμε πολύ για τα επόμενα βήματα και να δούμε το φάρμακο να δοκιμάζεται σε δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές Φάσης 3”.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίμονος πονοκέφαλος: Πότε είναι ενδοκρανιακή υπέρταση

Αν ο εγκέφαλος δεν αισθάνεται πόνο, τότε γιατί πονάει ο πονοκέφαλος;

Ημικρανία και δυνατός πονοκέφαλος: Τι ρόλο μπορεί να παίξει η βιταμίνη Β1

6 αιτίες που ξυπνάτε κάθε πρωί με πονοκέφαλο

φωτό: iStock