Ιατρικό επίτευγμα: Ηλικιωμένος άνδρας νίκησε τον ιό HIV και τον καρκίνο μαζί

  • Ρούλα Τσουλέα
HIV
Υποβλήθηκε το 2019 σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ανθεκτικών στον ιό HIV. Ζει από το 2021 χωρίς φάρμακα.

Ένας άνδρας ηλικίας 68 ετών από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε διαγνωστεί με HIV/AIDS λοίμωξη και καρκίνο, θεραπεύτηκε και από τις δύο νόσους, ανακοίνωσαν οι γιατροί του.

Ο Paul Edmonds είχε γίνει πρώτο θέμα διεθνώς το 2022, ως ο πρώτος ηλικιωμένος στον κόσμο που σταμάτησε να χρειάζεται αντιρετροϊκά φάρμακα για τον ιό HIV, χάρη στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Σε νέο άρθρο τους που μόλις δημοσιεύθηκε, οι γιατροί που τον παρακολουθούν αναφέρουν πως επισήμως θεωρείται πλέον ιαθείς από τον καρκίνο που είχε. Υπολείπονται επίσης δύο ακόμα χρόνια για να ανακηρυχθεί ιαθείς και από την HIV/AIDS λοίμωξη.

Ως ίαση ορίζουν την πάροδο 5 ετών δίχως ίχνη του καρκίνου στον οργανισμό του. Όσον αφορά τον HIV, θα θεωρηθεί ιαθείς όταν περάσουν 5 χρόνια χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας του κ. Edmonds άρχισαν το 1988, όταν διαγνώστηκε με AIDS. Εκείνη την εποχή η διάγνωση συχνά ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη για τους ασθενείς.

Παρότι είδε πολλούς φίλους του να χάνονται από τη νόσο, εκείνος άντεξε. Τριάντα 30 χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με λευχαιμία. Για να την αντιμετωπίσει χρειάσθηκε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων τα οποία προήλθαν από έναν δότη με γενετική μετάλλαξη που αυξάνει την αντίσταση στον ιό HIV.

Ο κ. Edmonds ήταν ο πέμπτος ασθενής με HIV/AIDS λοίμωξη και καρκίνο στον κόσμο που υποβαλλόταν σε  μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Είναι όμως ο μοναδικός ηλικιωμένος.

Διαβάστε ακόμα Ο πρώτος ηλικιωμένος στην ιστορία θεραπεύτηκε από το AIDS χάρη στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Το ανοσοποιητικό και ο καρκίνος

Η μεταμόσχευση έγινε το 2019. Πλέον παρήλθαν πέντε χρόνια και οι γιατροί τους δημοσίευσαν τα νεότερα για την υγεία του στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Ο κ. Edmonds είχε αρχίσει το 1997 να παίρνει αντιρετροϊκή θεραπεία για τον ιό HIV. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να τον φέρουν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα, αλλά δεν τον εξαλείφουν. Αυτό σημαίνει πως αν γίνει διακοπή της λήψης τους, εκείνος θα αρχίσει πάλι να πολλαπλασιάζεται, απειλώντας τον ασθενή.

Το 2018, όταν ήταν 60 ετών, ο κ. Edmonds διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ). Η ΟΜΛ είναι δύο φορές συχνότερη στους φορείς του HIV απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, λόγω των επιπτώσεων του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο κ. Edmonds χρειαζόταν μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αντιμετωπιστεί η λευχαιμία του. Έτσι υποβλήθηκε σε εντατική χημειοθεραπεία για να μπει σε ύφεση η λευχαιμία του. Η θεραπεία άρχισε το Νοέμβριο του 2018 και τελείωσε τον Ιανουάριο του 2019. Τον επόμενο μήνα έγινε η μεταμόσχευση και έκτοτε δεν έχει ίχνος της λευχαιμίας ή του ιού στο αίμα του.

Τον Μάρτιο του 2021 διέκοψε και την αντιρετροϊκή αγωγή του, δίχως να επηρεαστούν τα καλά αποτελέσματα που είχε έως τότε.

«Νιώθω ευγνωμοσύνη. Δεν νομίζω ότι μπορώ να τους ευχαριστήσω αρκετά», δήλωσε ο 68χρονος σήμερα άνδρας για τους γιατρούς του στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope, στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια.

Φωτογραφία: City of Hope