Επαναστατική μέθοδος τεχνητής νοημοσύνης δίνει ακριβή διάγνωση της ΧΑΠ με ένα «φύσημα»

  • Iatropedia newsroom
ΧΑΠ
Νέα τεχνολογία ΑΙ μπορεί να παρέχει πάνω από 91% ακρίβεια στη διάγνωση της σοβαρής ΧΑΠ με μία μόνο καταγραφή αναπνοής.

Μια νέα σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της διάγνωσης της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) έρχεται μέσω της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Με τη χρήση της νέας συσκευής N-Tidal οι γιατροί υποστηρίζουν ότι μπορούν να πετύχουν ακόμη πιο ταχεία διάγνωση της νόσου, με ακρίβεια που ξεπερνά το 90%.

Η Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων αναφέρει ότι περισσότεροι από 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική έχουν διαγνωστεί με τη νόσο των καπνιστών – ΧΑΠ και εκατομμύρια ακόμη σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν.

ΧΑΠ και τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για γρήγορη και ασφαλή διάγνωση

Μέχρι τώρα η διάγνωση της ΧΑΠ γινόταν με μία εξέταση που ονομάζεται σπιρομέτρηση. Τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όμως, κάνουν λόγο για έγκυρη και γρήγορη διάγνωση της ΧΑΠ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Η συσκευή N-Tidal, συνδυάζει τα δεδομένα που λαμβάνει ένας αισθητήρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) υψηλής ανάλυσης, με μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που καταγράφει τις αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων και οδηγεί στη διάγνωση της ΧΑΠ.

Το ιατρικό αυτό εργαλείο μπορεί να παρέχει διάγνωση της ΧΑΠ σε έναν ασθενή, μέσα σε λίγα λεπτά.

Τους επόμενους 6-9 μήνες, σε συνεργασία με ερευνητές από το Nuffield Department of Primary Care Health Sciences στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η τεχνολογία αυτή αναμένεται να εξελιχθεί σε αυτοματοποιημένο διαγνωστικό τεστ, με στόχο αυτό να αντικαταστήσει τη σπιρομέτρηση.

Κλινικές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει πάνω από 91% ακρίβεια στη διάγνωση της σοβαρής ΧΑΠ με μία μόνο καταγραφή αναπνοής.

Τις επόμενες 12 εβδομάδες, τη συσκευή θα χρησιμοποιήσουν έως και 600 ασθενείς με πιθανή και επιβεβαιωμένη ΧΑΠ, ώστε να την αξιολογήσουν οι επιστήμονες.

Η τεχνητή νοημοσύνη μαζί με το συγκεκριμένο ιατρικό εργαλείο αποτελούν μία ευκαιρία να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η διάγνωση της ΧΑΠ, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

ΧΑΠ

ΧΑΠ: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι να προκληθεί σημαντική βλάβη στους πνεύμονες και συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Συριγμό
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Χρόνιο βήχα που μπορεί να παράγει διαυγή, λευκή, κίτρινη ή πράσινη βλέννα
  • Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Έλλειψη ενέργειας
  •  Ξαφνική απώλεια βάρους
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους ή τα πόδια

Θεραπεία

Εάν τελικά διαγνωστήκατε με ΧΑΠ και καπνίζετε, είναι σημαντικό να κόψετε το τσιγάρο.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της ΧΑΠ και να αναπνέετε καλύτερα.

Πολλοί άνθρωποι με ΧΑΠ έχουν ήπιες μορφές της νόσου για τις οποίες απαιτείται θεραπεία εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος.

Ακόμη και για πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, είναι διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα, να επιβραδύνει την εξέλιξη και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών και εξάρσεων.

Το να ζείτε με ΧΑΠ μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά καθώς γίνεται πιο δύσκολο να αναπνεύσετε.

Η επικοινωνία με το γιατρό είναι σημαντική για την σωστή διαχείριση της νόσου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.