Οι βιταμίνες βοηθούν στη πρόληψη ασθενειών;

  • Iatropedia
Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε ότι θα αρρωστήσουμε, ότι πονάει ο λαιμός μας και ότι θα ανεβάσουμε πυρετό και όλο και κάποιος γνωστός, μας προειδοποιεί: “ Πάρε βιταμίνη C και θα είσαι περδίκι. Δεν θα αρρωστήσεις”. Ισχύει τελικά αυτό; Οι βιταμίνες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο πρόληψης σε μια ασθένεια; Πόσο ασφαλής είναι η χρήση τους; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα λυθούν όλες σας οι απορίες.

Του Γεωργίου Β. Τυρογιάννη

Ειδικού Παθολόγου

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι θρεπτικές ουσίες είναι αυτές που απαιτούνται για την καλή ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτές οι ουσίες είναι: α) Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Αυτά έχουν ως κύριους ρόλους την παραγωγή ενέργειας και τη δομική και ανατομική συνοχή του οργανισμού. β) Τα ανόργανα άλατα, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα και οι βιταμίνες. Αυτά είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση μεταβολικών αντιδράσεων που αφορούν την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας, δηλαδή τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού. γ) Το νερό που είναι απαραίτητο για τη ζωή αφού συμβάλλει στη μεταφορά των πιο πάνω ουσιών, στην ολοκλήρωση βιοχημικών αντιδράσεων καθώς επίσης και στη θερμορύθμιση του οργανισμού.

Οι βιταμίνες λέγονται και συμπληρώματα διατροφής επειδή δεν παρέχουν ενέργεια. Η παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψή τους όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.

Μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή παίρνουμε κανονικά τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε; Το έδαφος λόγω των εξαντλητικών καλλιεργειών υστερεί σε θρεπτικά συστατικά και τα ζώα ταΐζονται με τροφές επεξεργασμένες. Αυτό μεταφέρεται σε όλη την τροφική αλυσίδα με αποτέλεσμα να αλλάζει η επάρκεια των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας. Η περιεκτικότητα πλέον των τροφών σε βιταμίνες είναι πολύ μικρή.

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για ανάπτυξη, υγεία και αναπαραγωγή. Δεν είναι πηγή θερμίδων και δε συμβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση της μάζας σώματος. Είναι εργαλεία που συμμετέχουν στη ρύθμιση βιοχημικών διεργασιών του οργανισμού και χρησιμοποιώντας βασικά διατροφικά στοιχεία – υδατάνθρακες -λίπη- πρωτεΐνες βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας και στο σχηματισμό ιστών.

Είναι ασφαλής η χρήση βιταμινών και γενικότερα συμπληρωμάτων διατροφής; Υπάρχουν οι βιταμίνες που αποβάλλονται με τα ούρα όταν βρίσκονται σε περίσσεια (υδατοδιαλυτές) και οι υπόλοιπες βιταμίνες (λιποδιαλυτές) που μεταβολίζονται στο ήπαρ, μετατρέπονται σε υδατοδιαλυτές και στη συνέχεια αποβάλλονται με τα ούρα. Για να συμβεί η μετατροπή αυτή χρειάζεται να συνδράμουν ένζυμα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι απαραίτητο όταν χορηγούνται σε θεραπευτικές δόσεις να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση και τακτική μέτρηση των επιπέδων τους. Επίσης, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα και τη διάρκεια λήψης βιταμινών, η οποία θα πρέπει να γίνεται καθ’ υπόδειξη του θεράποντος ιατρού.

Με τις κατάλληλες βιταμίνες φτιάχνεις σωστό μεταβολισμό. Ο σωστός μεταβολισμός των συστατικών των τροφών, οι γονιδιακές προδιαθέσεις και οι περιβαλλοντικές επιδράσεις δίνουν:

– Επάρκεια σε θρεπτικά στοιχεία

– Φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου

– Αποτοξίνωση του οργανισμού από άχρηστες ή βλαβερές ουσίες

– Προστασία από φλεγμονές

– Προστασία από οξειδωτική βλάβη

– Ψυχική και σωματική ευεξία.

Γεώργιος Β. Τυρογιάννης

Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποπκόρν το θαυματουργόν !!!

Αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα, που δεν φαντάζεστε (Μέρος 1ο)

Γιατί οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ;

Υγρασία και βουλωμένα αυτιά μετά από κολύμπι; Τι πρέπει να προσέχουμε

Όταν η δύναμη της θέλησης ξεπερνά τις ανατομικές δυσκολίες

Τριχόπτωση: Ποιες τροφές βοηθάνε και ποιες όχι τα μαλλιά μας. Μέρος 2ο.