Η βαρυστομαχιά της Τσικνοπέμπτης και τι πρέπει να κάνετε σήμερα

  • Iatropedia
Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση μήνας από το τελευταίο λουκούλλειο γεύμα, που λογικά πρέπει να ήταν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Και χθες, η Τσικνοπέμπτη, ήρθε να μας θυμίσει τα υπέροχα παιδάκια, τις ζουμερές μπριζόλες, το άφθονο κρασί, τα τηγανιτά μπινελίκια και όλες τις γευστικά υπέροχες (αλλά βλαβερές για τον οργανισμό) ατασθαλίες. Σήμερα πολλοί από εσάς, ξυπνήσατε με βαρύ στομάχι, με καούρες και πολλά ρεψίματα και με τη διάθεση σας όχι τόσο καλή, από το χθεσινό φαγοπότι

Σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη βαρυστομαχιά της προηγούμενης νύχτας, ειδικά εάν είχατε να φάτε και να ξεπεράσετε τα όρια από την Πρωτοχρονιά.

Το βασικό που πρέπει να κάνετε σήμερα όλη την ημέρα είναι να καταναλώσετε πολλά μικρά και ελαφριά γεύματα. Το στομάχι σας θα πρέπει να λειτουργεί συνέχεια αλλά σε χαλαρούς ρυθμούς και να μην επιβαρυνθεί.

Εάν μόλις ξυπνήσατε νιώθετε σαν να έχετε φάει πέτρες που δεν χωνεύονται καλό θα είναι να ανακουφίσετε το στομάχι με ένα ζεστό ρόφημα ή ζεστό νερό με λίγο λεμόνι. Εναλλακτικά μπορείτε να φάτε αργά και ένα πορτοκάλι. Καλό θα είναι να αποφύγετε με το που ανοίξατε τα μάτια σας, να πιείτε καφέ και να ανάψετε το πρώτο τσιγάρο της ημέρας. Κάντε το λίγο αργότερα.

Σε καμία περίπτωση όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού και ενώ το στομάχι σας συνεχίζει να είναι βαρύ, δεν θα πρέπει να φάτε φαγητά με λίπη, φαγητά που βρίθουν μπαχαρικών, ή φαγητά που κολυμπάνε στις σάλτσες, να πιείτε αναψυκτικά (που ενδεχομένως να νομίζετε ότι θα σας ξαλαφρώσουν), να φάτε στο πόδι με ταχύτητα σαν να σας κυνηγάνε και φυσικά να πιείτε κρασί ή αλκοόλ.

Ο καφές δεν βοηθά στη δυσπεψία, βοηθάει όμως το τσάι. Αντί για καφεδάκι λοιπόν προτιμήστε να πιείτε τσάι μετά το φαγητό. Μπορείτε επίσης να πιείτε αφέψημα μέντας ή χαμομηλιού.

Καλό θα ήταν μόλις επιστρέψετε στο σπίτι σας να δώσετε στον οργανισμό σας όσο χρόνο χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να επανέλθει με έναν καλό ύπνο.

Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν ενημερώστε τον γιατρό σας. Σε πολλές περιπτώσεις η βαρυστομαχιά, οι καούρες, η δυσπεψία, κρύβουν “παγίδες” που ο γιατρός θα πρέπει να σας εξετάσει να τις εντοπίσει και να τις αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τη δυσπεψία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την οισοφαγίτιδα και τον οισοφάγο barrett στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

απλές μικρές συμβουλές για να μην βαρυστομαχιάσετε

απαλλαχτείτε από τις καούρες με τη βοήθεια του χειρουργού

πρόβλημα στον οισοφάγο και καούρες; δώστε ιδιαίτερη προσοχή

καούρες: πως μπορούμε να απαλλαγούμε