Η πολλή δουλειά σκοτώνει τους εργαζομένους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
βάρδιες
Καμπανάκι από την πρώτη παγκόσμια έρευνά του για τις επιπτώσεις στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής της εργασίας επί 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Για «σοβαρή απειλή για την υγεία» μιλούν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Η πολύωρη εργασία κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, με μία τάση που μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία εξαιτίας της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το συμπέρασμα προέρχεται από την πρώτη παγκόσμια μελέτη του για τις επιπτώσεις που έχει η πολλή δουλειά στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής.

Όπως γράφουν οι ερευνητές του στην επιθεώρηση Environment International:

  • Σε όλο τον κόσμο, 488 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν το 2016 επί 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα.
  • Η υπερβολική δουλειά κόστισε 745.194 ζωές το 2016. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4,9% όλων των θανάτων που καταγράφονται ετησίως στον κόσμο
  • Σε πολλά εκατομμύρια ανέρχονται οι άνθρωποι που απομένουν με αναπηρίες, εξαιτίας νοσημάτων που σχετίζονται με την πολλή δουλειά.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι θάνατοι του 2016 εξαιτίας της πολύωρης απασχόλησης είναι αυξημένοι κατά σχεδόν 30% σε σύγκριση με το 2000.

«Η εργασία επί 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα συνιστά σοβαρή απειλή για την υγεία», δήλωσε η Dr. Maria Neira, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής & Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων».

Ποιοι και από τι κινδυνεύουν

Σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα θύματα (το 72%) της υπερωριακής απασχόλησης είναι άνδρες. Οι περισσότεροι είναι μεσήλικες. Σε πολλές περιπτώσεις ο θάνατος επέρχεται πολύ αργότερα στη ζωή. Σε κάποιες, το άτομο πεθαίνει δεκαετίες μετά την εποχή που δούλευε υπερβολικά πολύ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξήγαγε τη μελέτη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO). Σε αυτήν αναλύθηκαν στοιχεία από 194 χώρες του κόσμου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η δουλειά επί 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σχετίζεται με αύξηση:

  • Κατά 35% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Κατά 17% του κινδύνου για ισχαιμική καρδιοπάθεια

Οι αυξήσεις αυτές παρατηρήθηκαν σε σύγκριση με την κλασική εργασιακή εβδομάδα των 35-40 ωρών.

Ο ρόλος της πανδημίας

Τα στοιχεία  της μελέτης αφορούν την περίοδο 2000-2016. Επομένως, δεν συμπεριλαμβάνουν την πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ λένε ότι η πανδημία πιθανώς έχει εντείνει τον κίνδυνο για τους εργαζομένους.

«Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης», τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και υπολογίζει  ότι με το άνοιγμα των οικονομιών μετά τα lockdown, το τουλάχιστον 9% των εργαζομένων δουλεύουν υπερωριακά.

Και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ, εξ άλλου, αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες στη δουλειά τους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus έχει δηλώσει πως εργάζεται νυχθημερόν από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η Dr. Neira είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εξετάσει βελτιώσεις στην πολιτική του, βάσει των νέων ευρημάτων.

Η πολλή δουλειά είναι αντιπαραγωγική, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ΠΟΥ. «Ο περιορισμός της είναι ωφέλιμος για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Και αυτό, διότι έχει βρεθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Frank Pega.

Και συμπλήρωσε: «Είναι πραγματικά μια έξυπνη επιλογή να μην κάνει κάποιος υπερωρίες, σε εποχές οικονομικής κρίσης».