Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορούν να ξεπεραστούν

Η χημειοθεραπεία, είναι ένα από τα τρία ισχυρά όπλα που διαθέτει η επιστήμη για την καταπολέμηση των καρκινικών όγκων, μαζί με την ακτινοθεραπεία και την χειρουργική. Κάποιοι θα πουν ότι είναι το ισχυρότερο. Η χημειοθεραπεία όμως μπορεί να σώζει ζωές, αλλά έχει σοβαρότατες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όταν τα καρκινικά κύτταρα βομβαρδιστούν ανελέητα με την χημειοθεραπεία για να συρρικνωθούν , τα υγιή κύτταρα υφίστανται και αυτά τι συνέπειες. Με άλλα λόγια μαζί με τα “ξερά” καίγονται και τα “χλωρά”. Αμερικάνοι επιστήμονες βρήκαν ένα πρωτοποριακό τρόπο να δημιουργούν μία “ασπίδα” στον οργανισμό, εισάγοντας ένα μεταλλαγμένο γονίδιο στους καρκινοπαθείς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα, τροποποιημένα πλέον, βλαστικά κύτταρα του ασθενούς να αντέχουν τις συνέπειες της χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» και του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, με επικεφαλής τον βιολόγο-ογκολόγο Χανς-Πίτερ Κίεμ, θεωρούν ότι είναι δυνατό στο μέλλον να προστατεύονται τα υγιή κύτταρα του ασθενούς από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, αν και, όπως είπαν, η έρευνά τους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Η χημειοθεραπεία στοχεύει στα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα καρκινικά κύτταρα, όμως παράλληλα πλήττει και υγιείς ιστούς, όπως τον μυελό των οστών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα γενετικά τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα για να προστατεύσουν τον μυελό, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγει συνεχώς νέα αιμοκύτταρα.

Η χημειοθεραπεία οδηγεί στην παραγωγή αφενός λιγότερων λευκών κυττάρων από τον μυελό, κάτι που συνεπάγεται εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού και αύξηση του κινδύνου λοιμώξεων, και αφετέρου λιγότερων ερυθρών κυττάρων, με συνέπεια ο ασθενής να κουράζεται πιο εύκολα και να αναπνέει πιο δύσκολα. Συχνά οι γιατροί αναγκάζονται να ελαττώνουν, να καθυστερούν ή να σταματούν τελείως την χημειοθεραπεία εξαιτίας αυτών των παρενεργειών της.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν δοκιμές με τον μυελό των οστών τριών ασθενών που έπασχαν από μία συνήθως θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα, καταφέρνοντας τα μεν υγιή κύτταρα να αποκτήσουν μία ασπίδα προστασίας, ενώ τα καρκινικά όχι. Οι επιστήμονες απομόνωσαν από τον μυελό βλαστικά κύτταρα που παράγουν αίμα και, με τη βοήθεια ενός ιού-οχήματος, εισήγαγαν στα κύτταρα αυτά ένα γονίδιο που προστάτευε τα κύτταρα από τη δράση του φαρμάκου της χημειοθεραπείας. Τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα στη συνέχεια εισήχθησαν ξανά στον οργανισμό των καρκινοπαθών.

Όπως αποδείχτηκε, οι ασθενείς μπορούσαν πλέον να αντέξουν πολύ καλύτερα την χημειοθεραπεία και χωρίς παρενέργειες. Και οι τρεις συγκεκριμένοι εθελοντές, που συμμετείχαν στην έρευνα, έζησαν περισσότερο από το μέσο όρο των 12 έως 13 μηνών που είναι το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση αυτού του είδους άκρως επιθετικού καρκίνου. Κατά μέσο όρο έζησαν 22 μήνες, ενώ ο ένας ασθενής ζει ακόμα 34 μήνες μετά την πρωτοποριακή θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

τεστ αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού, 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί

ελπίδες για εγκυμοσύνη και σε γυναίκες με καρκίνο δια χειρός ελλήνων

καρκίνος μαστού και οστεοπόρωση

καρκίνος μαστού: όχι πάντα χημειοθεραπείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν