Η παραπληροφόρηση βλάπτει σοβαρά την θεραπεία των ασθενών, λένε οι γιατροί

  • Ρούλα Τσουλέα
παραπληροφόρηση
Τα ευρήματα δημοσκόπησης στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, της παχυσαρκίας, του καρκίνου.

Η παραπληροφόρηση βλάπτει σοβαρά την θεραπεία των ασθενών και επιδεινώνει την έκβασή τους, προειδοποιούν γιατροί από τις ΗΠΑ. Και αυτό διότι καθιστά τους ασθενείς απρόθυμους να ακολουθήσουν τις συστάσεις τους.

Στη διάρκεια της πανδημίας, η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα, αφήνοντας ευάλωτους ανθρώπους χωρίς εμβόλια ή/και εκτεθειμένους σε αναποτελεσματικές θεραπείες.

Το 72% των γιατρών που συμμετείχαν σε μεγάλη δημοσκόπηση, είπαν ότι οι ψευδείς ειδήσεις δυσκόλεψαν την θεραπεία των ασθενών με COVID-19. Επηρέασαν επίσης την έκβασή τους. Το 80% εξ άλλου είπαν ότι η επηρέασαν αρνητικά και την πρόληψη, μέσω των εμβολιασμών.

Το 44% των γιατρών είπαν ότι περισσότερες από τις μισές πληροφορίες για τον κορωνοϊό που τους έδιναν οι ασθενείς τους, ήταν ανακριβείς. Επιπλέον, οι μισοί γιατροί είπαν ότι μεγάλο πρόβλημα ήταν η παραπληροφόρηση από τους ίδιους τους συναδέλφους τους.

Μερικοί γιατροί, λ.χ., προωθούσαν ως θεραπεία φάρμακα τα οποία δεν ήσαν αποτελεσματικά. Κάποιοι προωθούσαν ακόμα και φάρμακα που προορίζονταν για  κτηνιατρική – και όχι ανθρώπινη – χρήση.

Προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ιατρών είπαν ότι υποστηρίζουν τη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον των συναδέλφων τους που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις.

Τη δημοσκόπηση έδωσε στη δημοσιότητα ο κοινωφελής οργανισμός de Beaumont Foundation. Διεξήχθη μεταξύ 9 και 19 Δεκεμβρίου 2022 σε 806 ιατρούς, ποικίλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια.

Παραπληροφόρηση και σε άλλους τομείς

Όπως είπαν οι γιατροί, η παραπληροφόρηση δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τον κορωνοϊό. Το σχεδόν 80% των ερωτηθέντων αποκάλυψαν πως μείζον πρόβλημα υπάρχει και με την παραπληροφόρηση:

  • Για το αδυνάτισμα
  • Για τα διατροφικά συμπληρώματα

Ανάλογη είναι η κατάσταση και με πολλές παραμέτρους που αφορούν την ψυχική υγεία, είπε το 72%. Κάτι λιγότερο από το 50% είπαν ότι δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στην θεραπεία των πασχόντων από καρκίνο ή διαβήτη. Και το 67% είπαν πως γενικώς οι εμβολιασμοί πλήττονται συστηματικά από ψευδείς ειδήσεις.

«Η παραπληροφόρηση δεν είναι άποψη, είναι πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος του de Beaumont Foundation κ. Brian Castrucci. Και πρόσθεσε πως η όλη κατάσταση, ειδικά όπως διαμορφώθηκε με την πανδημία, αποβαίνει τελικά εις βάρος των ιδίων των ασθενών.

Φωτογραφία: iStock