Οι παχύσαρκοι Έλληνες και η άγνοια κινδύνου

  • Iatropedia
Άγνοια φαίνεται ότι έχουν οι Έλληνες σχετικά με την κακή διατροφή και τα περιττά κιλά. Η Υγεία όλων μας καταστρέφεται, γινόμαστε παχύσαρκοι, η καρδιά μας αγκομαχά, αλλά εμείς εκεί. Ακάθεκτοι. Συνεχίζουμε να τρώμε λάθος, να μη παίρνουμε υπόψιν το θείο δώρο που λέγεται Μεσογειακή διατροφή και να επιμένουμε ότι “δεν θα πάθουμε και τίποτε βρε αδερφέ”.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει συνειδητοποιήσει την απειλή. Ενδεικτικό της άγνοιας που υπάρχει είναι ότι το 74% των υπέρβαρων ηλικίας από 15 έως 94 ετών, (έρευνα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), δεν θεωρούσαν ότι έχουν αυξημένο βάρος, επομένως δεν είχανσυναίσθηση του κινδύνου. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι πολύ μεγάλος, καθώς στο συγκεκριμένο δείγμα πληθυσμού (30.000 άτομα) 19% ήταν παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι και το 58% ακολουθούσαν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ο τρόπος ζωής και οι διαιτητικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν όμως αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια λένε οι ειδικοί και έχει εγκαταλειφθεί ο παραδοσιακός Μεσογειακός τύπος διατροφής. Και όλα αυτά την ώρα που οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης προσπαθούν να μιμηθούν το Μεσογειακό τύπο διατροφής, ενώ οι Νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες τον εγκαταλείπουν. Αίτια της εγκατάλειψης της Μεσογειακής διατροφής είναι συνήθως ο σύγχρονος και γρήγορος τρόπος ζωής αλλά και οι οικονομικοί λόγοι.

Ωστόσο οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 5 πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες στην παχυσαρκία των ενηλίκων και στις 3 πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες στην παιδική παχυσαρκία.